ВМРО предлага: Режат помощите при големи ромски сватби и недекларирани доходи

ВМРО предлага: Режат помощите при големи ромски сватби и недекларирани доходи

Да се орязват социалните помощи на онези трайно безработни, които демонстрират висок стандарт на живот, имат имущество, което не съответства на доходите или пък организира големи събития. Такива промени в закона за социалното подпомагане предлагат от ВМРО и НФСБ като част от ромската концепция на патриотите.

Измененията вече са внесени в деловодството на Народното събрание. Искрен Веселинов от ВМРО обясни, че социалният паразитизъм е един от основните проблеми в държавата в последните години. Ставало дума за хиляди трайно безработни, които получават плащания, а не правят нищо, за да повишават грамотността или професионалната си квалификация.

Именно затова предлагат да се въведе изискване хората, които получават социални помощи, да минават през ежегодна оценка и да им бъдат поставяни задачи като повишаване на грамотността. Ако не са изпълнили задължението си да се образоват или ограмотят, тези пари да им се вземат. Оценката ще се прави от Агенцията за социално подпомагане по критерии от социалното ведомство, а помощите им могат да бъдат намалени до 50%.

Целта е в закона да се опише какво точно е "недобросъвестно получени средства" като социални помощи, поясни Александър Сиди и даде пример: Когато човек на помощи притежава имущество, несъобразено с доходите му, или прави обществени прояви, които също не съответстват на доходите му като големи сватби от 200-300 души. „В такива случаи не само трябва да се намалят плащанията, но и тези пари да бъдат върнати“, смята Сиди.

Целта ни е да се промени изцяло системата за социално подпомагане и от източване да стане ефективна, допълни Веселинов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.