Да се създаде нов вид лична карта "Българин" за нашенците зад граница , който имат БГ произход.

Това предлагат от ВМРО с промени в закона за личните документи, които вече са внесли в деловодството на НС. Целта е с тях те да имат

право да пребивават на територията на страната - да учат и да живеят,
без да се налага да кандидатстват за българско гражданство.

Юлиян Ангелов обясни,че става българите в Молдова, Украйна, Македония. По думите му подобна процедура имало в Полша и Гърция. Според него така повече българчета ще влязат в системата за образование, а нашенци от чужбина ще влезнат на трудовия ни пазар, където в момента има недостиг на работна ръка., ще се реши и демографската криза.

Така нашенците от БГ диаспората зад граница ще кандидатстват пред МВР за новите лични карти и след 3 месеца да ги получат. По думите му тези лични карти ще им позволят да пътуват безвизово до България. Ангелов обясни, че в някой държави, където има наши общности, не позволяват двойно гражданство и ако кандидатстват за българско, то те ще загубят основното си. Те ще могат да подават документи във всяко полицейско управление или всяка наша консулска служба. Идеята е тези лични документи да са с

валидност 10 години, 

а след това да бъдат подновявани. Ангелов обясни, че тяхното намерение е картите да бъдат до живот, освен ако съответният човек не придобие БГ гражданство или сам не се откаже от картата. Основният критерии е да имат български произход, а сред документите , които ще трябва да подадат е и свидетелство за съдимост. Ангелов обясни, че става дума за всички документи, с които да покаже, че не е осъждан и не представлява опасност за националната сигурност. По думите му всеки, който кандидатства за гражданство минава през проверка през системата на МВР, тук ще важи същото. Именно затова според него няма да има злоупотреби. Той уточни, че новите лични карти ще важат само за Българи и притежаващите ги

няма да имат право на глас.

Според него обаче така ще се облекчат и нашенците от т.нар. нова емиграция, които са загубили своето гражданство. В тази връзка той даде пример с Австрия, където също не позволява двойно гражданство и българите, които са се сдобили с австрийско, са се отказали от БГ паспорта. Сега обаче новите карти ще позволят и на тях да се завърнат в страната.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ЦИК с анализ: Машинният вот е неоправдано скъп – 59 лева на глас

Машинният вот е неоправдано скъп, като цената за един глас струва около 59 лева. Това стана ясно от думите на шефката на ЦИК Стефка Стоева пред депутатите от правната комисия при представянето на анализа на ЦИК за изминалия евровот.

Борисов: В последните 2 години доходите са скочили двойно

В последните 2 години доходите на българина са скочили двойно. Причина за това е ръстът на родната икономика, показват данните от Световната банка. Това съобщи при откриването на втория икономически форум в Пловдив премиерът Бойко Борисов.