Непушачите да имат два дни повече платен годишен отпуск. Такива промени в Кодекса на труда (КТ) предлагат от ВМРО, които вече са внесени в деловодството на НС. С текстовете се дава възможност на работодателите, по тяхно усмотрение, да дават до два дни допълнителен отпуск на своите служители непушачи, коментира в куларите на НС депутатът Александър Сиди.

По думите му с това се опитват да допълнят тоталната забрана за пушенето на обществени места, която пък карала служителите да излизат през 15 минути да пушат извън работните помещения. Така те получавали една нерегламентирана почивка между 10 и 15 минути на всеки час или два и се дава предпоставка за дискриминационни условия спрямо останалите служители, които не пушат.

Служителите, които не пушат и стоят съветсно на работните си места, имат право да получават допълнителни дни, разясни Сиди.

Той даде да се разбере, че тази идея не е обсъждана с бизнеса и работодателските организации. Тепърва той трябва да мине и през Тристанката.

По думите му работодателите ако искат могат и сега да дават подобен тип "бонуси" иповече дни отпуска, но това са допълнителни и вместо 20 дни , всеки непушач ще може да има по 22 дни.

На въпрос какви ще са критериите кой пуши или не, той отговори: "Ако пушач не пали цигара на работното си място, а само у дома, то той също би могъл да влезе в същата хипотеза. Работодателите имат своите системи, за да следят служителите си. По думите му голяма част от фирмите са  скарти за достъп и с камери. Той поясни, че е говорил с различни работодатели, които дори са давали финансови бонуси на своите служители непушачи. Според него предлаганата от тях мярка би довела до намаляването на хората , които пушат и така вредят на здравето си.

Сиди отказа коментира дали ВМРО подкрепя НФСБ за техните промени в закона за хазарта, касаещи монопола над лотариите. Той само обясни, че темата не била обсъдена в парламентарната група. Иначе поправките за хазарта са включени като първа точка на днешното заседание на бюджетната комисия в НС.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Няма да има съдебна ваканция

Съдебната система тази година няма да излиза във ваканция. Това предвиждат промени в приетия преди по-малко от 10 дни Закон за мерките и действията в извънредно положение, внесен от група народни представители от ГЕРБ, начело с председателя на Правната комисия Анна Александрова, пише "Правен свят".

При извънредно положение: Институциите и местни органи ще могат да заседават от разстояние

При извънредно положение, държавните и местни органи, в това число комисии и агенции, органи на управление на фондове могат да провеждат заседания от разстояние Това предвиждат законовите промени, внесни от депутати от ГЕРБ в закона за извънредните мерки, които трябва да се гледат в петък сутринта на първо четене от правната комисия.

Както преди дни "Монитор" писа, от ГЕРБ мислят да променят поне три от текстовете на закона - за лихвите по кредитите, тези за обществените пръчки и за делата. Сега обаче те предлагат и други поправки.