Патриотите: НПО-тата да декларират дарение над 1000 лева от чужбина

Патриотите: НПО-тата да декларират дарение над 1000 лева от чужбина

Юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общополезна дейност да са длъжни да подават декларация в Министерство на финансите за всяко получено финансиране на дейността им в размер над 1000 лв., когато източникът му е чужда държава или чуждестранно физическо или юридическо лице, с изключение на парите от ЕС. Това са част от промените в Закона за юридическите лица с нестопанска цел, предложени от депутати от „Обединени патриоти“.

В момента НПО-тата никъде не декларират дали получават пари от чужбина. За „Телеграф медиа“ съпредседателят на групата на „Обединени патриоти“ в НС Искрен Веселинов подчерта, че в законопроекта не се предлага забрана да се получават пари от чужбина. „Има неправителствени организации, които претендират да формират обществено мнение, редно е да знаем откъде идват парите им, коментира Веселинов. Както вече стана ясно, "Обединени патриоти" искат строг контрол на средствата на неправителствените организации (НПО), които идват от чужбина и ограничаване правомощията на Съвета за развитие на гражданското общество към МС. Да се създава орган тип „държава в държавата“, който да контролира и разпределя средства от хазната без реален императивен надзор е недопустимо, е позицията на патриотите. Измененията са изготвени от зам.-председателят на ВМРО и съпредседател на групата на „Обединени патриоти“ в НС Искрен Веселинов и група народни представители.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.