ВМРО предлага: 700 лв. средна пенсия и до 2500 лв. средна заплата

ВМРО предлага: 700 лв. средна пенсия и до 2500 лв. средна заплата

Средна пенсия 700 лв., средната работна заплата до 2500 лв., 70 лв. ваучери за лекарства за пенсионери и хронично болни българи. Това са част от мерките, които са залегнали в програмата на ВМРО за 45-ото Народно събрание, съобщават от партията.

Обещават, че няма да увеличават данъците и ще работят за намаляване на държавните разходи. Паралелно с това предлагат безплатна детска градина и безплатни учебници за всяко дете. Обещават и да отменят закона за социалните услуги, както и да "изчистят законите от всички "антисемейни и антидетски текстове"

Така освен 700 лева пенсия, от ВМРО ще настояват за преизчисление на пенсиите на всички българи, които имат изискуемия трудов стаж и предвиждаме 30% среден ръст на пенсиите до края на мандата. Минималната работна заплата ще бъде увеличавана всяка година по формула, като процент от средната по сектори и региони. Предвиждат и скок на заплатите в армията и полицията да запази темпа от 10% годишно. Ще осигуряват и ваучери на стойност 100 лв. за почивка в български курорти за всеки български пенсионер, работещ, студент и ученик. ВМРО ще се бори за увеличение на парите за втората година майчинство, така че да бъдат обвързани с минималната работна заплата и да се повишават с нея. В момента са 380 лв. на месец, а минималната работна заплата е 650 лв.

Относно идеята за безплатните забавачки, от ВМРО предвиждат в най-кратки срокове да се инвестират поне 100 млн. лв. за изграждането на нови детски градини и ясли, обособяване на вече изградени подходящи сгради и ремонт на старите градини и ясли. Според тях само така ще се прекрати "унизителната томбола", в която сега се разиграват имената на хиляди дечица всяка година.

ВМРО ще настоява за въвеждане на необлагаем минимум, за да подкрепим хората с ниски доходи. Ще настояваме и семейното подоходно облагане, което извоювахме за 2021 г., предвиждащо данъчни облекчения за всяко работещо семейство, както следва - 450 лв. за едно дете, 900 - за две, 1350 - за три деца, да стане постоянно и сумите до края на мандата да се увеличат до 600 лв. за едно дете, 1200 лв. - за две и 1800 лв. - за три деца. Закон за частния фалит също е сред законодателните им приоритети, ще приемат и нов Кодекс за социално подпомагане.

Наред с това имат и антикризисни мерки за съживяване на икономиката. Сред тях е и ускорена технологична модернизация, дигитализация и въвеждане на електронно правителство, отпадане на данък дивидент, намаляване на данъка върху ЕТ - намаляване на данъчната ставка върху доходите от стопанска дейност на едноличните търговци от сегашните 15% на 10%., отпадане на данък „уикенд“, който според ВМРО е труден за администриране и допълнителен разход за бизнеса за правна и счетоводна консултация.

Искат създаване на Гаранционен фонд с петгодишен период на действие за вноските по кредитите на микрофирми и физически лица, участващи в Мораториума по плащане на кредитите, удължен и важащ до март 2021 г. Възможност за предоговаряне с кредиторите и получаване на нови безлихвени кредитите за фирми от най-засегнатите сектори – туризъм, транспорт, увеселителен бизнес и други.

Сред другите идеи е финансова децентрализация за общините. В тази връзка предлагат 2 процентни пункта от приходите от Данък общ доход (ДОД) за физическите лица да остават в общината, където е генериран доходът на заетото лице. Мярката бе обсъждана от последния кабинет, но отиде в посока тези 2 проценти пункта да „надграждат“ 10-процентна текуща ставка, което изроди първоначалната идея. Въвеждане на второ ниво на местно самоуправление – окончателно дефиниране на източниците за финансиране, подготовка на нормативната уредба и реализация.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.