ВМРО искат криминализиране на радикалния ислям

ВМРО искат криминализиране на радикалния ислям

Радикалният ислям трябва да се криминализира и да бъдат увеличени пределите на неизбежната отбрана. Това са част от предложенията за промени в Наказателния кодекс, които депутати от ВМРО внесоха днес в деловодството на Народното събрание, съобщиха от партията.

Сред исканите изменения е и намаляване на имуществената стойност на откраднатите вещи да падне на стойност до една работна заплата за налагане на ефективно наказание, както и увеличаване на размера на глобите за тези деяния.

„Да се криминализира радикалният ислям е позиция, която ВМРО отстоява от години. Мотивите не са се променили във времето. Идеологията „радикален ислям“ има вече своите последователи и в България“, пишат от партията.

По думите им в контекста на събитията в Близкия Изток и имигрантските общности в Западна Европа заплахата от нея ще продължи да расте. От ВМРО считат, че като законодатели трябва да направят възможното за ограничаването ѝ и да предпазят българските мохамедани от пропаганда, която имала за цел да раздели и противопоставя обществото.

От ВМРО са убедени, че криминализирането на радикалния ислям трябва да намери място в дневния ред на Народното събрание.

По отношение на пределите на неизбежната отбрана от партията също имат своята позиция. „За съжаление, примерите на хора, които са били жертва на посегателства, а след това са се превръщали в обвиняеми, плащайки глоби и лежащи по затворите, защото са защитили имуществото си, са не малко“, пишат още от ВМРО.

Поради тази причина според тях справедливата редакция на сега съществуващите текстове в НК трябва да изглежда по следния начин: Няма превишаване на пределите на неизбежната отбрана, когато нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище; нападението е насочено срещу живота, здравето, свободата или половата неприкосновеност на отбраняващия се или на другиго и е извършено от две или повече лица, от въоръжено лице или нощем.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.