0

З атвор и по-високи глоби за политици,които си позволяват да клеветят и обиждат опонентите си. Такива промени в Наказателния кодекс предлагат от ВМРО, които вече са внесли в деловодството на парламента. Така те настояват за затвор до 4 години и глоба от 10 000 до 15 000 лева за обида или клевета, извършена от народен представител, член на МС, член на ЕП или ЕК от Република България, председател на политическа партия, получаваща държавна субсидия, или негов заместник .

Затвор и по-високи глоби за политици,които си позволяват да клеветят и обиждат опонентите си. Такива промени в Наказателния кодекс предлагат от ВМРО, които вече са внесли в деловодството на парламента. Така те настояват за затвор до 4 години и глоба от 10 000 до 15 000 лева за обида или клевета, извършена от народен представител, член на МС, член на ЕП или ЕК от Република България, председател на политическа партия, получаваща държавна субсидия, или негов заместник .

Те се аргументират с факта, че в последните години все по-често сме свидетели на поведение на политици, което накърнява честта и достойнството на политическите им опоненти чрез разпространяване на невярна информация и дори лъжи, като се опитват да превръщат съревнованието в „кален терен“. Според Искрен Веселинов в момента глобите стигат до 3000 лева, което по думите му е минимално наказание и се постига след дължи дела. Именно затова били нужни и законодателни мерки, особено за хора, които се представяли за родолюбци.

„Сигурен съм, че добрият партиотизъм ще победи псевдопартиоптизма“,

каза Веселинов и добави, че политиците, които лъжат, за да злепоставят опонентите си трябва да бъдат в затвора. От ВМРО са убедени, че тези предложения за промени в НК не противоречат на конституцията.

От изказването на Веселинов стана ясно, че ВМРО визира партия „Воля“ и нейният лидер Веселин Марешки. Преди около седмица ВМРО дори внесоха сигнал в ЦИК срещу Марешки, който си позволил обиди срещу Красимир Каракачанов и хора от листата на ВМРО в тв студио. В резултат ЦИК реши, че Марешки трябва да бъде глобен. На свой ред след това в декларация от трибуната, а и в кулоарите на НС, Марешки за пореден път скочи срещу военния министър Красимир Каракачанов и поиска преговорите за покупка на нов самолет Ф-16 да бъдат прекратени.