ВМРО иска промени в полза на родителите в Закона за закрила на детето

ВМРО иска промени в полза на родителите в Закона за закрила на детето

ВМРО иска промени в полза на родителите и семейството в Закона за закрила на детето, съобщават от партията. Водещото в текстовете, които вече са внесени в НС, е майката и бащата да имат задължително участие в процеса, касаещ производство по закрила на детето.

От ВМРО напомнят, че това е продължение на всички законодателни инициативи, които депутатите имат от началото на мандата.

"За нас фокусът винаги е бил и трябва да остане върху семейството и детето в неговия център. Детето не е отделен субект и това трябва ясно да залегне във всички нормативни актове, които касаят материята", изтъкват от патриотите.

Според тях обаче има много правни норми, които трябва да бъдат изменени в името на правата на семейството и детето. Като например ролята на родителите при съдебните процеси, касаещи правата и закрилата на детето. Според сега действащото законодателство, привличането на родителите като страна в процеса по конкретна мярка за закрила на детето не е задължително. Ето защо ние предлагаме изравняване на тежестта на страните в процеса.

А, за да се случи това, освен належащите изменение в чл. 26, било нужна и промяна във философията на самия закон.Така в текстовете е записано, че при мерки на закрила органите трябва да включат и биологичните родители и другите законни представители на деца.  Отглеждане на детето пък да става с предимство в биологична и родствена семейна среда. Необходимо е сегашната редакция на закона да се прецизира като се въведе ясно определение на „заинтересовани лица" и да се регламентира участието им в производствата по налагане на мерките по закона.

В мотивите си от ВМРО посочват, че със законовите промени се цели ефективни мерки за закрила на децата, при спазване на интереса и на неговите родители или законни представители.

"Считаме, че при налагане на конкретна мярка за защита на дете, особено в производството по настаняване на дете извън семейството, предвидено в чл. 26 от Закона, трябва да се осигури равнопоставено участие на родителите или законните му представители, при тяхно желание и равни възможности да участват в процеса, включително по тяхна преценка да възразяват срещу искането за налагане на мярката и да правят искания за събиране на доказателства", аргументират се ВМРО.

Уреденото в закона производство се развива с активното участие на страната, която е поискала налагането на мярката и не предвижда изрично участието на родителите и законните представители на детето. Допускането на родителите и законните представители на детето или ако по преценка на Дирекция „Социално подпомагане" това не е подходящо за детето - на упълномощен от тях адвокат, има за цел да направи процеса състезателен и да улесни разкриването на обективната истина.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.