ВМРО иска данък върху веригите, ако откажат БГ стоки на щандовете си

ВМРО иска данък върху веригите, ако откажат БГ стоки на щандовете си

Ако големите вериги откажат да увеличат процента български стоки в асортимента си, може да им бъде наложен специфичен данък за опериране на родния пазар. Това съобщава от ВМРО, като уточняват, че с приходите от налога могат да се подпомагат българските производители.

Такъв пример имало вече в Унгария. От ВМРО изтъкват като аргумент, че печалбите, които тези хипермаркети генерират в България, се изнасят в трети държави, те не оставали у нас.

Острата позиция на ВМРО идвала в следствие на писмо на Сдружението за модерна търговия (СМТ), в което членуват част от големте вериги. В него те реагират срещу идеята на властта и проекта на МС  за увеличаване на процента БГ стоки и  основни групи храни, произведени на територията на Република България. От ВМРО истъкват, че това е цел да се подпомогнат нашите производители и така да се намали ударът от предстоящата световна икономическа криза.

"Ние от ВМРО от години имаме принципна точна и ясна позиция, че подпомагането на хранителния бранш и леката промишленост трябва да е не антикризисна мярка, а целенасочена държавна политика. Категорично не приемаме твърдението на СМТ, че подобна стъпка може да доведе до повишаване на цените, ограничаване на избора и дефицит на много стоки и достигане до пазара на храни с ниско качество", смятат от ВМРО.

те не са съгласни с твърденията, че предложените промени противоречат на законодателството на ЕС в редица области, като нарушаване на свободата на движение на стоки, ограничаване на конкуренцията и нерегламентирана държавна помощ.

"Не приемаме и заплахата от задвижването на наказателна процедура срещу България, тъй като за нас извънредността на ситуацията в ЕС е достатъчен аргумент за засилване на регионалния протекционизъм. Унгария вече направи стъпка в тази посока и въведе специфичен данък над чуждестранните вериги, който да се използва за нарочна субсидия на унгарските производители. А в редица други държави отдавна съществуват подобни механизми", аргументират се от партията.

Те подкрепят напълно действията на земеделското министерство, като освен за хранителните стоки предлагат обхватът на политиката за подпомагане на нашите производители да бъде разширен и към промишлеността във всички аспекти на производствата. България има своите браншове, в които може да е конкурентоспособна не само на eвропейско, но и на световно ниво.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.