ВМРО доволни: Кладенци, навеси и чешми ще се строят без разрешение от общината

Чрез промените в ЗУТ, които НС гласува

ВМРО доволни: Кладенци, навеси и чешми ще се строят без разрешение от общината

Кладенци, навеси и чешми ще се строят без разрешение от общината. Ограничава се строежът на сгради, по-високи от допустимото във вилните зони и по Черноморието. Това се предвижда с промените в ЗУТ, които НС преди ден прие на второ четете, съобщават от ВМРО, като цитират съпредседателят на ПГ „Обединени патриоти“ и зам.-председател на ВМРО Искрен Веселинов.

Облекчава се и режимът за търговия на открито, поставянето на оранжерии, както и изграждането на леки селскостопански постройки в урегулирани имоти.

Това е един много успешен завършек на ползотворната работа на комисията по регионална политика, изтъкнал Веселинов, който е и неин председател в НС.Изтъква, че в ЗУТ се създават по-строги правила в полза на спокойствието на хората, живеещи в общността на дадено населено място и в същото време осигуряват административни облекчения за битови подобрения във вече урегулирани терени. Улеснява се и бизнесът с търговия на открито.

От партията изтъкват, че всички тези промени, които са колективна работа на МРРБ, МС и Комисията по регионална политика, са съгласувани с браншовите и професионалните организации, предприемачите, общините и строителния контрол. Те са изцяло в полза на хората и ще подобрят както средата за живот на всеки български гражданин, така и ще подпомогнат работата на бизнеса.

Иначе текстовете в ЗУТ предвиждат да се ограничи възможността да се строи по-високо от допустимото във вилните зони, зоните за ниско застрояване, и зона „А“ и зона „Б“ по Черноморското крайбрежие. В тази връзка Веселинов изтъква. че там често се появявали сгради по 4 или 5 етажа, характерни за средно, а не ниско застрояване. Сега обаче тази практика щяла да се прекрати.

Няма да се допуска въвеждане в експлоатация на сгради без изградена инфраструктура, спира се порочната практика ателиетата да бъдат записвани като помещения, в които не се живее, а впоследствие да се ползват като жилища.

На ред с това обаче се облекчавали се условията за извършване на търговия на открито (чрез щандове, колички, грилове и хладилни витрини, щендери и др.) върху общинска собственост с разрешение на кмета на общината. Облекчават се собствениците на имоти при промяна на предназначението на сграда без извършване на строителни и монтажни работи. Досега за да превърнеш магазинът си в офис например, трябваше да платиш на проектанти по всички специалности и да чакаш месеци. При облекчени условия (без проект) се издава разрешение за строеж и за реконструкция и основен ремонт на покриви и постройки на допълващото застрояване – селскостопански и други обслужващи сгради (плевни, обори, летни кухни, гаражи, кочини и кокошарници).

Отпада изискването за разрешение за строеж на кладенци, навеси, чешми, септични ями и временни тоалетни и леки постройки за инвентар и отоплителни материали. В полза на земеделските производители се намаляват изискванията за изграждане на оранжерии с площ от 200 кв. до 1000 кв. м., включително парници с временна конструкция. Създава се единен публичен регистър по устройството на територията (електронен) към МРРБ, който да обедини във себе си всички регистри, водени от МРРБ, ДНСК и областните и общински административни органи. Към настоящия момент голяма част от тези регистри на са дигитализирани, достъпът до тях е ограничен и административно затруднен, което създава пречки за бизнеса и гражданите. Ще се улесни достъпът до информация и документация, необходима за извършване на съответната административна услуга, което ще облекчи както гражданите и бизнеса, така и самата администрация.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.