0

Г лоба от 10 до 15 хил. лв. и 4 години затвор за политици, разпространяващи фалшиви новини. Такива предложения в НК ще внесат от ВМРО в следващото 45-то НС, съобщават от партията. Това ще е вторият законопроект, който войводите ще внесат след Закона за частния фалит.

Глоба от 10 до 15 хил. лв. и 4 години затвор за политици, разпространяващи фалшиви новини. Такива предложения в НК ще внесат от ВМРО в следващото 45-то НС, съобщават от партията. Това ще е вторият законопроект, който войводите ще внесат след Закона за частния фалит.

Воеводите уточняват, че и двете предложения вече са били внасяни в 44-ото НС, но в рамките на изтеклия мандат, въпреки гръмките изказвания и по двете теми на политическите партии в парламента, никоя от тях не посмя да ги подкрепи. Виждат в това страх лицата, които са на високи политически длъжности, да не станат жертви на собствените си хули срещу опонентите. Според ВМРО това е проява на слабост.

"Наличието на норми, коригиращи подобни противозаконни изказвания от политиците, е защита за цялото общество", казват те.

Именно затова предлагат за обида, клевета или подвеждаща обществото информация, извършена от народен представител, член на МС, член на ЕП или ЕК от Република България, председател на политическа партия, получаваща държавна субсидия или негов заместник, наказанието да е лишаване от свобода до 4 години и глоба от 10 000 до 15 000 лева.

Според ВМРО именно в тези хули, лъжи и обиди, отправяни под „щита“ на депутатския имунитет се разпознават основоположниците на фалшивите новини, които се превърнали в бич за България.

"В последните години все по-често сме свидетели на недопустимо поведение на политици, което накърнява честта и достойнството не само на опонентите им, но и на държавата пред света и на националната ни сигурност чрез разпространяване на невярна информация, обслужваща само частно-партийни интереси", мотивират се от ВМРО.

По думите им институционална търпимост вече говори за рецидив на съвсем различно ниво, който води до опасни прецеденти, за които очевидно трябва да бъде предвиден специален състав в Наказателния кодекс.