0

С лед дълга съдебна сага, продължила цели две години и след победа на последна инстанция, казусът Болярово отново е в изходна позиция.
Битката за фермата на Ана Петрова започва от началото. Причината е, че Областната дирекция по безопасност на храните – Ямбол, е завела ново дело за отмяна на влязлото в сила решение на Върховния административен съд за възстановяване на регистрацията на животновъдния обект. След решението на ВАС фермата на Ана отново фигурира в регистрите на Българската агенция по безопасност на храните. Агенцията обаче иска това решение да бъде отменено. Тя се позовава  на новооткрити и новонастъпили факти и обстоятелства, които не са били известни  до приключване на предходното дело. Новият процес ще започне всеки момент и от изхода му зависи съдбата на овцевъдната ферма и на стопанката й Ана Петрова от Болярово.

След дълга съдебна сага, продължила цели две години и след победа на последна инстанция, казусът Болярово отново е в изходна позиция.
Битката за фермата на Ана Петрова започва от началото. Причината е, че Областната дирекция по безопасност на храните – Ямбол, е завела ново дело за отмяна на влязлото в сила решение на Върховния административен съд за възстановяване на регистрацията на животновъдния обект. След решението на ВАС фермата на Ана отново фигурира в регистрите на Българската агенция по безопасност на храните. Агенцията обаче иска това решение да бъде отменено. Тя се позовава  на новооткрити и новонастъпили факти и обстоятелства, които не са били известни  до приключване на предходното дело. Новият процес ще започне всеки момент и от изхода му зависи съдбата на овцевъдната ферма и на стопанката й Ана Петрова от Болярово.

Защитник


Адвокатът й Владимир Шейтанов признава, че не е очаквал подобна развръзка. "Това, което се случва, е показателно, че това дело и тази ферма са много важни за държавата. Вижда се, че въпросът е на живот и смърт", коментира юристът.

Не очаквам решението на петчленен състав на ВАС преди Нова година, коментира адвокат Николина Чакърова, която също представлява Ана. Според Чакърова всичко се върти около това, че Министерството на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните ще трябва да връщат европейски средства. Адвокатката е категорична, че чума няма и не е имало. Във фермата на Ана се ражда вече второ и трето поколение агнета, посочва адв. Чакърова.

Нелепо


По правната страна на казуса думата ще имат магистратите, но отстрани случаят с фермата на Ана изглежда все по-странен и заплетен, дори нелеп. Стадото й вече две години и половина е живо и здраво и се множи. Нито едно животно не е умряло нито от чума, нито от друга болест.   Това беше доказано и в съда и именно затова магистратите отмениха заповедите на БАБХ. Със своето решение ВАС обяви, че „не са изложени обективни факти, установяващи безспорното наличие на болестта по животните и съображенията за вземането на крайните мерки по преодоляването й“. В акта се казва, че това се отнася както до конкретния животновъден обект, така и до целия регион. Решението излезе през юли тази година и с него на практика регистрацията на фермата беше възстановена. Но само на хартия.

 Без субсидии


"Само преди няколко дни от Министерството на земеделието обявиха, че фермата ми е възстановена и че вече няма проблем. Но истината е друга. Делото срещу мен продължава. Не са ми възстановени субсидиите, не съм получила нито лев. Нямам нито един документ от БАБХ, че регистрацията ми е възстановена - нищо черно на бяло, освен съдебното решение. Вече близо две години и половина живея в този ад", жалва се фермерката.  Ана си дава сметка, че с новото дело опасността от евтаназия на стадото отново е надвиснала и че след поредния процес фермата може отново да се окаже "извън закона". Въпреки че от БАБХ дават заявка, че нямат намерение да убиват животните, а само да заличат регистрацията на фермата.
"Дори не можах да се зарадвам на спечеленото дело. Не мина и месец от него и ми заведоха нов процес. Вече не издържам. Единственото, което искам, е да работя и да изхранвам семейството си честно и почтено. Не е ли ясно вече за всички, че в моето стадо никога не е имало чума. Какво още трябва да направя, защо не ме оставят на мира", гневи се фермерката. Адвокатът й припомня дългата и заплетена сага, започнала през лятото на 2018 година.  

Сага


„През юли 2018 г. в три области на страната – Ямболска, Хасковска и Бургаска, е обявено първото във ветеринарната ни история заболяване от чума по дребните преживни животни. Съмнението за наличие на заболяването възниква в резултат на няколко недобре проверени сигнала от местни ветеринари. Активирана е системата за мерки по профилактика, ограничаване и ликвидиране на болните животни. Действията се ръководят от БАБХ. Ветеринарни лекари са изпратени да инспектират животновъдните обекти в региона. Взети са стотици кръвни проби от стадата на местните животновъди и изпратени за изследване в лаборатория на БАБХ в София и в сертифицираната лаборатория на ЕС за изследване на ЧДПЖ в гр. Монпелие, Франция. Данните от изследванията, доста противоречиви и объркващи, са използвани за прибързано нотифициране на това заболяване в България пред ЕК. БАБХ действа чрез местните си подразделения в Ямбол, Хасково и Бургас. На основание на заповед РД 11-1245 от 10.07.2018 г. на изпълнителния директор на БАБХ за предприемане на мерки във връзка с констатираните огнища на ЧДПЖ, се издават заповеди на директорите на ОДБХ-Ямбол, ОДБХ-Хасково и ОДБХ-Бургас ликвидиране на цели стада животни. Обявяват се 3 и 10-километрови зони на заразяване около няколкото докладвани огнища. Без да бъдат предприети своевременни мерки за изолиране на съмнителните животни и за тяхното имунизиране, каквито са препоръките на Мисията на ЕК на терен в България. Започва организирана от БАБХ акция за избиване на овце и кози – по непотвърдени данни около 4500 животни. Местното население е ударено сурово, тъй като животновъдството е един от малкото останали форми на поминък в района на Странджа. Данните за наличие на заболяването са меко казано преувеличени. ", припомня адв. Шейтанов.


Без опит


Според него родните ветеринари нямат опит в диагностицирането на чума, защото такава болест не е установявана до този момент в страната. Той твърди, че не е проведено сравнително ветеринарномедицинско диагностично диференциране на заболяването с други заболявания със сходна симптоматика. "В България кръвните проби се изследват в лаборатория на БАБХ в София, която не е акредитирана за изследвания на ЧДПЖ от Агенцията по акредитация. А взимането, съхраняването, транспортирането на кръвните проби до сертифицираната лаборатория СИРАД на ЕК в Монпелие, Франция, е извършено при нарушение на ветеринарните правила. Част от пратките на кръвни проби до СИРАД в Монпелие са изгубени по пътя според доклада на Мисията на ЕК на терен в България от юли 2018 г. Номерата на кръвните проби са объркани и не е ясно на кои животни от кой животновъден обект принадлежат. Не са направени вторите задължителни изследвания на кръвни проби от същите животни", твърди адвокатът. 

ТОВА Е МАЛКО ЧЕЛО ОТСТРАНИ

БАБХ: Животните няма да се умъртвяват

Водим се още страна с чума

Износът на агнета е възпрепятстван

ТЕЛЕГРАФ

Областната дирекция по безопасност на храните-Ямбол иска отмяна на решението за възстановяване на регистрацията на фермата на Ана Петрова, тъй като все още се водим страна с чума и така е възпрепятстван българският износ на живи животни.

Това коментираха пред „Телеграф“ от Българската агенция по безопасност на храните.
Отправеното искане пред ВАС и резултатът от него по никакъв начин не засягат ликвидирането на животните в стадото, в което е констатирана чума, твърдят от БАБХ.
Отмяната на решението би довела до заличаване на животновъдния обект от регистъра на агенцията.

Статут


Искането за заличаване е продиктувано от факта, че възстановената с решение на съда регистрация на фермата възпрепятства България да промени статута си пред Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) на страна „свободна от ЧДПЖ“, посочват от БАБХ. С членството си към OIE и като държава - членка на ЕС, България е длъжна да прилага всички приети международни стандарти и правила при контрола и борбата с болестите по животните и зоонозите, с което да си гарантира достъп до вътреобщностния и международния пазар, допълват от агенцията.

Откази


Чумата по дребните преживни животни не е опасна за хората, но води до икономически загуби, дължащи се на рестрикциите по отношение на търговията с възприемчивите животни и продукти от такива от засегнатите територии. Така например към момента българските стопани получават откази за износ на живи дребни преживни животни към трети страни. Затруднена е свободната търговия и износ на продукти, добити от дребни преживни животни. Това се дължи единствено на настоящия статут на страна „не свободна от ЧДПЖ“ заради единственото огнище на болестта в страната – регистрирания животновъден обект на Ана Петрова в село Болярово, посочват още от БАБХ. Оттам допълват, че са изпълнили решението на ВАС от месец юни и са възстановили регистрацията на животновъдния обект. Към днешна дата в него не са извършвани проверки на място заради отказан достъп на проверяващите от стопанина.