Вместо да се разкалят, ниви попиха водата
2

Вместо да се разкалят, ниви попиха водата

Безоранната технология направи чудеса

Нивите, които се обработват на принципа на безоранната технология, отново показаха чудесата, които върши консервационното земеделие, за което „Телеграф“ вече няколко пъти писа.

За съпоставка, както е видно на снимките по-долу, в нивите от Централна и Северна България до Добруджа

се образуваха огромни локви и всичко се разкаля в резултат на падналите дъждове в началото на месеца. В същото време изненадващо ниви в района на Елхово, където имаше истински потоп, са попили влагата надълбоко и в момента няма никаква кал.

Пети

Обработваемите площи, които не са пострадали от потопа, принадлежат на нотилъра (фермер, който не оре, а прилага технологии за съхраняване на почвата) Борислав Петков. Самият той разказа пред „Телеграф“, че от началото на годината досега в Елховско са се излели 166 л на кв.м, което е доста за района. Обясни просто феномена. Безоранната технология се грижи за почвата, на дълбочина над 1 м има канали, образувани от червеите, които поемат влагата. Докато при конвенционалното земеделие влагата се плъзга отгоре и образува локви, защото при оран се образуват пети. Те са една от причините водата да не може да се стече надълбоко.

Водна ерозия

Тази влага причинява водна ерозия на почвата. След дъждовете при рязко застудяване флората и фауната в почвата загиват, защото замръзват. Това не може да се случи при Но тил, защото върху земята имат дебел кожух от растения, обясни фермерът.

Кориандър

Той каза, че в тази седмица влиза да сее пролетниците кориандър, грах, овес и малко по-късно лен. Няма кал, почвата е мека, температурата е подходяща. Петков обясни, че кориандърът се сее или късно есен, или през пролетта при първа възможност, която времето позволява. В момента условията при него са подходящи и той ще засее, за да се възползва максимално от влагата, както и от предстоящите дъждове. Кориандърът има дълъг вегетационен период и се нуждае от вода, обясни стопанинът.

Индия

Според сводките България е един от лидерите в света по производство на кориандър в света. Основните пазари са Индия и Арабския свят. 99% се продава като семе за подправка, останалият един процент за производство на масло, но преработката е извън България. Петков добави, че в далечна перспектива вероятно ще затвори цикъла на производство и ще преработва в масла кориандър, лен и тикви. Трябва обаче да съм сигурен, че ще имам достатъчно суровина от тикви, защото не мога да разчитам за такъв процес само на моите реколти. Той допълни, че маслото от тикви е хит в софийските гурме ресторанти за овкусяване на салата. Литърът е по -скъп от слънчогледовото масло около 6 пъти.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.