ВМА, Александровска и  „Пирогов“ получиха 190 000 лв.
2

ВМА, Александровска и „Пирогов“ получиха 190 000 лв.

Депутатът Делян Пеевски подкрепи и болниците в Пазарджик и Враца

  • „Пощенска банка“ даде 100 000 лв. за „Майчин дом“

190 000 лв. помощ получиха трите най-големи болници у нас, които са на първа линия в битката с COVID-19. Традиционната благотворителна кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“, която тази година се проведе по-рано, събра сумата в подкрепа на битката с коронавируса в България.

Средствата са от лични дарения на служители и добавена сума от банката. Дарението ще бъде разделено по равно между трите болници, чиито медици са на първа линия в борбата с коронавируса. По 63 649 лв. ще получат Военномедицинска академия за закупуване на диагностични тестове, УМБАЛ "Александровска" за осигуряване на специални облекла, консумативи и дезинфектанти, както и УМБАЛСМ "Пирогов" за оборудване на вирусологична лаборатория. Най-голямата и най-старата акушеро-гинекологична болница у нас „Майчин дом“ получи дарение от 100 000 лева от Пощенска банка. Благородният жест от страна на бизнеса ще позволи на лечебното заведение да се снабди с необходимите предпазни средства и материали в борбата с Covid-19. Още 100 000 лв. пък дари Националната асоциация на строителните предприемачи на Министерството на здравеопазването.

Народният представител от ДПС и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски подкрепи и болниците в Пазарджик и Враца. Депутатът е сред най-големите дарители за здраве в България. Подкрепата му за лечебните заведения в страната е вече почти 3 млн. лева. През миналата седмица във Враца пристигнаха и 15 000 маски от него, които се раздават от младежките организации на ДПС в цялата област. По думите на шефа на болницата депутатът Пеевски ще дари чисто нов респиратор на МБАЛ „Христо Ботев“, който е наличен. Освен това народният представител от ДПС ще предостави на лечебницата 100 защитни облекла за многократна употреба, които могат да се използват до 50 пъти.

Политическа партия Движение за права и свободи подготвя и голямо дарение за МБАЛ „Христо Ботев” във Враца. То беше обсъдено на работна среща между областния председател на партията Борислав Банчев, изпълнителния директор на многопрофилната болница д-р Петър Керемедчиев и Таня Пешковска – директор „Финансово-икономически дейности” в лечебното заведение.

„Ние от Политическа партия ,,Движение за права и свободи” ocъзнaвaмe, чe нaшaтa миcия в тeзи тежки дни e изключитeлнo вaжнa. Призоваваме всички хора да бъдат отговорни”, заяви след срещата в болницата областният председател на политическата сила Борислав Банчев. Той потвърди намерението на партийната централа на МБАЛ „Христо Ботев“ да бъдат дарени 5000 лева.

Пеевски дари и 100 броя водонепроницаеми мембранни гащеризона с качулка за многократна употреба, изработени от двуслоен и трислоен материал с биокомпонентна мембрана и 500 предпазни шлема на МБАЛ-Пазарджик. Това съобщиха от областната държавна болница в града. Това са само част от предпазните средства и апаратура, които народният представител ще дари на лечебното заведение.

Болницата получи и 69 защитни костюма със сребърно-йонна защита за многократна употреба. Дарението на стойност 7038 лв. е от управителя на пазарджишката фирма „НИВЕЛ“ ООД Никола Николов. Дихателен апарат „Сименс“ тип Серво-вентилатор дари на Отделението по анестезиология и интензивно лечение собственикът на фирма „Дичи“ Димитър Медаров. Респираторът ще бъде използван при пациенти, които се нуждаят от механична вентилация. По банковата сметка на болницата на 3 април е получено едно парично дарение от 1000 лв. То е от Румен Димитров, който дарява заплатата си като общински съветник за борбата с COVID-19.

Ето кои са останалите големи дарители от днес:

- 144 100, 50 лева са постъпили по дарителската сметка на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица от фирми и физически лица за нуждите на лечебното заведение в борбата с коронавируса. „Захарни заводи“ АД дари безвъзмездно на лечебното заведение 6000 литра спирт на стойност 6180 лева.
- Областният координатор на ГЕРБ-Благоевград и евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, неговият колега Асим Адемов и народните представители от областта проведоха серия дарителски кампании през последните дни. Те осигуриха средства за ремонт на детското отделение в МБАЛ-Благоевград. 250 маски за многократна употреба бяха дарени за нуждите на работещите в Спешно отделение - Благоевград, а още 200 маски бяха дарени на Областния оперативен щаб.
- Кметът на Пловдив Здравко Димитров и районните кметове в града от ГЕРБ дариха средства за борбата срещу COVID-19.
- Още прокурори от София се отзоваха на призива на главния прокурор Иван Гешев да даряват кръв. Четирима магистрати дариха кръв в отделението по Трансфузионна хематология на УМБАЛ „Св. Анна“ - София АД, съобщи д-р Николай Андреев – началник на отделението.
- За УМБАЛ „Канев“ - Русе „Ария“ ООД дари два видеоларингоскопа на стойност 9600 лева. Общинските съветници от групата на ГЕРБ внесоха 1000 лева, като до края на извънредното положение ще даряват част от заплатите си. Шлемове, маски и ръкавици болницата получи от „Бултекст 99“ ЕООД, „Пролет“ ЕООД, „Ирен 2020“ ЕООД и „Рудемит“ ЕООД.
- Фондацията „Нана Гладуиш – една от 8“ дари 300 предпазни маски за пациентите от Комплексния онкологичен център в Русе.
- МБАЛ Силистра получи от веригата магазини АВС 500 ръкавици, 50 маски, 30 защитни шлема и 30 предпазни облекла, предназначени за Пневмо-фтизиатричното отделение.
Общността на православните българи в Истанбул се включи в дарителската кампания за набиране на средства за засегнатите от COVID-19 в Турция.По предложение на църковното настоятелство е била предоставена сумата от 15 000 турски лири на турската държава за подпомагане на най-силно засегнатите от коронавируса хора.
Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова направи дарение за закупуването на респиратор в болницата в Кюстендил.
- Бившият евродепутат Петър Курумбашев дари 690 маски, които ще бъдат разпределени в 23-те села на община Монтана, съобщи кметът Златко Живков. Другите дарители са Милан и Камелия Йосифови, собственици на фирма „Кариана” – Ерден. Те са доставили 100 килограма месо и местни продукти за социалния патронаж в Монтана.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.