Влязохме в третата вълна на COVID-19, системата е подготвена

Натиск върху лечебните заведения няма

Влязохме в третата вълна на COVID-19, системата е подготвена

Другата седмица очакваме големи количества ваксини, отново ще се ваксинират по 20 000 на ден

„В момента сме в третата решителна битка и вълна на коронавируса. Здравната ни система е подготвена за плавното покачване на случаите, което отчитаме. Но разчитаме на самосъзнанието, на личния избор и усещането за свобода на българите. Личната отговорност е тази, която ще предпази гражданите“, заяви премиерът Бойко Борисов след среща с Националния оперативен щаб.

Министър-председателят бе категоричен, че прилаганите мерки у нас са правилни и затова страната ни е на 18-о място по заболеваемост в Европа.

„Имаме също 243 576 ваксинирани и над 208 000 души оздравели“, подчерта Борисов. Натиск върху лечебните заведения у нас не се отчита, има достатъчно свободни легла, а повишаването на заболеваемостта се дължи на британския вариант на COVID-19. Само за ден отново са имунизирани над 20 000 желаещи, с което общият брой на ваксинираните е над 243 000 българи. Това бе докладвано на работно съвещание при министър-председателя, в което участваха здравният министър проф. Костадин Ангелов, представители на Националния оперативен щаб и заместник-председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов, съобщиха от "Дондуков" 1.

Министър-председателят добави, че с очакваните големи количества ваксини след 9 март отново ще могат да се ваксинират по 20 000-21 000 души на ден.

„Така че имаме ли ваксини, те много бързо ще бъдат поставени -

и фазите ще вървят, и зелените коридори също

Въпросът е фирмите производители да си спазват стриктно договорите“, заяви Борисов.

В рамките на работното съвещание министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва на премиера, че заради наблюдаваното повишение на случаите на COVID-19 се увеличават болничните легла на национална база с оглед подготовката на здравната система. „Към момента ситуацията е под контрол. Очакваме новите дози ваксина, с които ще задоволим потребностите и ще увеличим хода на ваксинацията в страната“, подчерта министър Ангелов.

Зам.-председателят на УС на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов изтъкна, че общопрактикуващите лекари са готови да се включват по-активно в процеса на ваксинация. „Би било добре 50% от всички постъпващи у нас ваксини да бъдат предоставени на общопрактикуващите лекари с цел да бъдат обхванати определени групи от населението като уязвими пациенти и възрастни хора с хронични заболявания“, поясни д-р Брънзалов.

Главният здравен държавен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев отчете, че заболеваемостта у нас бавно и постепенно расте. „В следващите 2-3 седмици ще сме свидетели на нарастване на случаите - това е

третата вълна, предизвикана от британския вариант

на коронавируса. Моят призив към българските граждани е да продължат да спазват мерките, за да може вълната, която ще преживеем, да е максимално под контрол и максимално ниска“, категоричен бе доц. Кунчев.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев също информира, че покачването в някои области на страната на новите случаи не се дължи на разхлабването на мерките, а на циркулацията на британския вариант. „Този вариант се оказа много по-лесно предаващ се и по-лесно заразява хората. В България все още не е доказан нито бразилският, нито южноафриканският щам, доказва се само британският“, докладва още проф. Кантарджиев.

В хода на работното съвещание премиерът Борисов разпореди на здравния министър Ангелов да започне обсъждането на правилата и мерките, при които у нас ще се допускат чужди туристи. „Много ясно трябва да сме посочили на нашия туристически бранш как ще приемаме туристите - със или без PCR, с антигенен тест, със зелен паспорт или така, както считате за правилно. Но ясно да е определено, за

да не провалим новия туристически сезон,

категоричен бе премиерът

За това, че страната ни е в третата вълна, говори и кардиологът проф. Иво Петров по Нова тв. Според него добрата новина е, че тежестта на заболяването не е толкова свирепа, колкото е била в началото на ноември. По думите му тежките случаи не са толкова много на фона на бройките.

Междувременно COVID-19 наложи отново да се пристъпи към спиране на плановите операции. Това вече е факт в един от големите областни градове в страната – Бургас. Причината е липса на екипи, които да обслужват болните от COVID-19. В Бургас се увеличават и леглата за инфектираните с коронавирус на 390. Към момента няма информация в други градове да се пристъпва към спиране на плановите операции.

153 258 ваксинирани през последните 12 дни

153 258 дози ваксини срещу COVID-19 са поставени през последните 12 дни или от началото на масовата имунизация, сочи справка на „Монитор“. Стартът й беше даден на 19 февруари. През последното денонощие поставените дози са 20 233.

Преди началото на масовата имунизации броят на поставените дози е бил 90 514, от тях с две дози са 25 441. За първите 4 дни на отворени „зелените коридори“ от това право са се възползвали 40 549 .

Броят на поставените дози до момента е общо 243 772 дози, като 41 525 са с две дози. Това означава, че през последните десетина дни имунизираните с две дози са с 16 084 повече в сравнение с началото на масовата имунизация.

Досега най-много поставени ваксини има в столицата - 75 374 броя, следвана от Пловдив с 19 620 дози. На трето място е Варна с 14 688 дози, 4-ти в класацията е Бургас - 14 688, следвани от Плевен - 9124 дози.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.