Влизаме навсякъде без сертификат, но с първа доза (ОБЗОР)

Влизаме навсякъде без сертификат, но с първа доза (ОБЗОР)

Всички, които са се ваксинирали с първа доза от двудозовите ваксини, също ще могат да влизат на обществените места, в които се изисква зелен сертификат, и след първата игла.

Тази промяна ще бъде въведена в заповедта на здравния министър д-р Стойчо Кацаров.

За целта ваксинираните с двудозова ваксина трябва да покажат картончето, на което е изписана датата на първата им доза. Този нов тип сертификат ще става валиден 2 дни след поставянето на първа игла, допълни зам.-министър Златанов.

Причина за мярката е, че хората масово се насочвали към еднодозовата ваксина по административни причини и заради сертификата, а не защото предпочитали да се имунизират с нея.

Следобед ще стане ясно и крайното решение дали само у нас да не бъде удължен сертификатът за преболедуване от 6 на 12 месеца. Към момента експертните съвети били на мнение, че това е възможно.

Здравният министър обясни още, че информационната система не е била пригодена да издава сертификат при диагностициране на коронавирус с бърз тест. Това обаче ще се промени, ще могат да се издават и сертификати на тестваните с антигенен тест след 1 декември, ако те са включени в системата. Сертификатът обаче ще бъде различен от европейския и ще е

валиден само в рамките на страната ни

– той ще има различен номер и QR код.

По време на брифинга стана ясно, че здравните власти ще бъдат толерантни към въвеждането на мярката за изискване на зелен сертификат и ще дадат гратисен период от 4 дни, в който да не бъдат налагани глоби. При проверки и установени нарушения ще се издават само предписания. А ако вече са издадени глоби, то те ще бъдат отменени.

На този етап не се предвижда изискване на зелен сертификат в училищата, но такъв може да бъде въведен за държавни служители, които работят на гишета.

"Така ще се създадат условия за безплатна среда", каза Кацаров.

Той допълни, че

децата могат да посещават

всички места, до които е ограничен достъпът им, ако родителите им имат сертификат.

По отношение на безплатните тестове пък стана ясно, че те ще бъдат предоставени и до всички лаборатории в страната от РЗИ чрез обвързване на договор, в който ще бъде записана пределна цена за всички. Тази цена не е договорена още, но ще стане в рамките на деня.

По отношение на ситуация в училищата Кацаров изрази надежда противоепидемичната мярка, която са въвели, да сработи. "Направили сме всичко възможно училищата да работят. Въведените мерки са временни. Ние също искаме учебният процес да бъде присъствен максимално дълго време, но в момента сме в ситуация на невъзможност това да се случи”, каза той.

„Алтернативата на тези мерки е пълно затваряне. Ситуацията е критична. Спазвайте мерките. Успехът зависи от всички нас”, каза още Кацаров.

Ако се стигне до вариант на краен локдаун, може да се активира механизмът на гражданска защита. Той включва подпомагане на страните от ЕС с медикаменти, кислород, транспортни лечения на интензивни пациенти или персонал, който да обслужва COVID отделенията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.