Удължават извънредната епидемична обстановка до 30 април (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Удължават извънредната епидемична обстановка до 30 април (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Властта помогнала с 2 млрд. лв. за запазване на заетостта и бизнеса

  • Премиерът иска ясна заповед за поетапното разхлабване на мерките
  • Обсъждат варианти за ресторантите - работят от февруари при 50% капацитет, но ги затварят при повече болни или отварят врати от 1 март
  • Борисов: Имаме армия от хора минали през пандемията

Подкрепата, която правителството е осигурило за запазване на работните места и в помощ на бизнеса в България от началото на пандемията до момента възлиза на близо 2 милиарда лева. Това беше докладвано на министър-председателя Бойко Борисов в рамките на работно съвещание, което премиерът свика в Министерския съвет с членове на правителството, съобщиха от "Дондуков" 1.

С разплатените вече мерки по линия на Министерството на труда и социалната политика, възлизащи на около 1 млрд. лв. са запазени 300 000 работни места и е предотвратен рискът от двойно нарастване на безработицата в страната. В резултат в края на миналата година безработицата в България достига най-ниската стойност след края на извънредното положение от месец май, а към момента продължава да бъде също под 7%. "Безработицата през декември 2020 г. е била 6,7%. Това е най-ниската регистрирана стойност след края на извънредното положение на 13 май 2020. Към 21 януари е 6,9%. Регистрираните безработни са 229 554. От началото на извънредното положение до момента са постъпили на работа 220 655 човека", отчете Борисов. Той припомни и помощта от 50 лв. на месец за всички пенсионери -105 млн. лв. месечно, както и парите за хората на първа линия, които излизат по 80-90 млн. лв. на месец.

По линия на Министерството на икономиката размерът на средствата, които са стигнали до бизнеса са 550 милиона лева, като по още 440 милиона лева тече процеса по разплащане.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов изтъкна, че по мярката изпълнявана от НАП, за чието реализиране бяха необходими и законодателни промени, вече са в ход нарежданията на средствата към бизнеса.

„8163 компании ще получат близо 116 милиона лева по тази мярка. В момента в ход е и разплащането на резервния списък от процедурата за подкрепа на микропредприятия. По нея бяха подпомогнати вече над 21 000 компании със 173 милиона лева. Обещахме на бизнеса, че и резервните списъци ще бъдат разплатени. В момента тече разплащането и към тях, като 3354 микрокомпании ще получат още около 26 милиона лева“, докладва министър Борисов.

По отношение на процедурата за средни предприятия вече са изпратени поканите до абсолютно всички компании, които успешно са преминали оценката и в момента се очаква бизнесът да представи своите отчети и да подпише договоритеси. По тази процедурата 1 703 броя проектни предложения ще бъдат финансирани с безвъзмездна помощ в размер на 233,6 млн. лева.

Вицепремиерът Томислав Дончев изтъкна, че всички мерки се финансират със средства от държавния бюджет, от европейските фондове или с инструмента „SURE“. Той подчерта, че само по 60/40 са инвестирани 747 млн. лв. и са запазени 250 хиляди работни места и допълни, че ако мярката не беше приложена безработицата щеше да е два пъти по-висока. Дончев припомни и помощта от 290 лв. месечно за най-засегнатите сектори - хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и туризъм, където инвестицията е близо 30 млн. лв. Само с тази мярка са запазени 27 259 работни места, каза вицепремиерът. 

„Каквито и мерки за подпомагане и на предприятията, и на заетостта да са приложени, никой от нас няма претенции, че която и да е мярка може да замести реалния бизнес. Това са мерки, които имат за цел да съхранят работниците и предприятията, а не да компенсират нормалния стокооборот“, заяви Дончев. Вицепремиерът опроверга и появилите се спекулации по отношение на приоритетите на правителството. „Понеже се появиха спекулации кое е приоритет и кое не е – всичко ни е приоритет. Всяко предприятие ни е приоритет, всеки зает ни е приоритет. И ако някъде се налагат ограничения, това е не защото имаме снизходително отношение към който и да е било сектор. Това е единствено в случая, когато работата на един влиза в конфликт със здравеопазването и създава рискове за здравето и живота“, добави Дончев.

Премиерът разпореди на министъра на здравеопазването да изготви заповед, в която ясно да бъдат разписани сроковете за поетапното разхлабване на мерките.

"Имаме най-добрите параметри в Европа по брой заразени, починали и излекувани вместо да се радваме на тези успехи, ние се изправяме пред протест във време, в което цяла Европа въвежда и вечерен час", коментира Борисов. По отношение на работата на ресторантите, заведенията и нощните клубове той изиска от здравния министър да проведе среща с техни представители и да обсъдят възможните решения за бранша. Премиерът е категоричен, че е е погрешна тезата, че правителството ги е загърбило. "Ние за тях направиха много и отгворихме на всичките има изисквания", каза още Борисов като припомни намалването на ДДС. По думите му безспорно се създава напрежение, когато рестораните на хотелите работят, а другите не, но е направен компромис, заради туризма. "Искам още днес да им обясните, че днес ще ваксинираш близо 7000 души, утре още толкова, ваксините все по-начесто идват. Ваксинационният ни план през февруари трябва да бъде много точен, 200 хиляди са оздравели. Ние вече имаме армия от хора минали през пандемията", обърна се Борисов към Ангелов.

Един от възможните варианти за заведенията е те да отворят още в началото на февруари при 50% капацитет и с работно време до 22,30 часа, като в този случай рискът е те отново да бъдат затворени при влошаване на епидемичната обстановка. Друг вариант за ресторантите, заведенията и нощните клубове е да отворят от 1 март, като до тогава се подкрепят със средства, отпуснати с нотификация.

За студентите Борисов каза: "40% упражнения практически тези, които не могат онлайн да се правят трябва да се пуснат" и заръча среща с ректорите. По думите му всеки университет може да вземе решение дали да са присъствено или не обучение. Премиерът също напомни, че от 4 февруари 37% от учениците 5-7,12 клас се връщат на ротационен принцип в клас. В заповедта също да се споменат танцовивите зали, както и да се помисли дали да е на 50 или 90% посетителите в театри и опери и т.н.

"За радост нито Коледа, нито Нова година, нито детските градини не дадоха повишение на броя на заразените", коментира Борисов.

След работното съвещание министър-председателят Бойко Борисов свика и извънредно правителствено заседание, на което беше взето решение за удължаване на срока на извънредната епидемична обстановка до 30 април.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.