Без властта на срещата при Радев за изборните правила (ОБНОВЕНА)

Без властта на срещата при Радев за изборните правила (ОБНОВЕНА)

ДПС поискаха промяна на уседналостта и сканиращи устройства за бюлетините, Радев - по-високи санцкии за купен вот

Представителите на властта, влицето на МС, ръководството на НС, както и управлявашите партии - ГЕРБ и Обединени патриоти открито бокотираха срещата при президента Румен Радев за промени  в Изборния кодеск. На разговорите на "Дондуков 2" дойдоха само от ДПС, БСП, както и от ГРАО и Държавната агенция за електронно управление (ДАЕУ). В залата липсваха и от "Воля". 

Ситуацията бе използвана от държавния глава , за да разкритикува властта, че управляащите притендиртали за диалог, но на практиха са избягали от него. Тй увери, че не се състезавал с никого , а просто настоявал за прозрачен и честен изборен процес, напомняйки вчерашното решение на партиите в НС да се създаде работна група, която в рамкитена 3 месеца да нищи промени в ИК. Той поясни,че поканите за рсещата били пратени още на 8 януари.

Радев за пореден път се обяви за ползите от машинното гласуване, като устройствата да бъда купени от държавата, а не наети. Той настоява и за реализиране на електронното гласуване, актуализация на избирателните списъци, както и за повишаване на санкциите за купен, корпоративен и контролиран вот. Накрая той натърти, че ако няма диалог и продължи да се протака, ще се повторят същите "пагубни резултати". По думите му отсъствието на управляващите създавало рискове и догодина на вота да се повторят същите негативни резултати, визираки недействителните бюлетини и купения вот. 

Иначе от ДПС дадоха да се разбере, че са против изискването на уседналост за избори, имат възражения срещу преференциите, както и електронния вот,  но защитиха машинното гласуване и отново лансираха идеята за сканиращи усртоства за отчитане на бюлетината.  По думите на лидера на движението Мустафа Карадайъпроблемите са доста, а ИК може да бъде опорстен.Той поясни, че той досега е бил променян не за да улесни гражданите да гласуват, а властващите да имат "авантаж" пред останалите на избори. Според него всяка друга терминология, като уседналост, са параван за отнемане на граждански права и от ДПС са категорични против това. Той отново защи тезата, че машините трябва да са собственост на държавата, а софтуерът също да се изработи от държавен орган, а Информационно обслужване да ги сертифицира. въпросът пред електронното гласуване пък е доколко може да гарантира сигурността и тайната на вота. Машинното отчитане на резултатите чрез сканиране на бюлетините пък било начин за намаляване на недйствеителните гласове.

В отговор Радев пък коментира , че ако се премине към друга техника - не машинно гласуване, а само сканиране, то това не би решило въпросът с недекствителите гласове. Той намекна, че явно има консенсус в НС за въвеждане на такива сканиращи устройства.

Хамид Хамид от ДПС пък разсяни, че трябва да се върнем към старита правила за уседналостта. Тогава крайната дата за промени на ардресните регистации е била дата на указа на президента за насрочеване на изборите.Дори даден човек да си промени  адрес, то той е можел да гласува по старата адресна регистрация. Сега ИК не позволявал никакво гласуване.Според него ако се върнем като този вид уседналост , ще се пресече и изборния туризъм. По думите му префренциите се превърнали в средство за контролиран вот. 

От БСП пък поискаха да се запише в закона какви точно зса отговороностите на МС и ЦИК, кой точно трябва да одитира устройствата за машинното гласуване и дори къде и кой да ги съхранява. Призоваха да не се премахват преференциите, а да се отчитат по-качествено.

От ГРАО пък заявиха, те просто отпечатват избирателните списъци, а те се изготвят по постоянен адрес. ДАЕУ пък дадоха да се разбере, че е удължен до 2021 г. срокът за финансиране на проектът за е-гласуването. 

Валери Симеонов: Не участваме в срещи с цел медийна реклама

Малко по-късно в кулоарите на НС лидерът на НФСБ Влаери Симеонов коментира отсъствието им от среащата и обвини държавния глава, че тя е с цел реклама. "Това е поредното мероприятие на президента Радев, което цели единствено медийна реклама и самореклама. Така смятаме ние. Смисълът от едно такова обсъждане не е много ясен. Видяхте, че от Консултативния съвет по национална сигурност нищо не произлезе. Напънала се планината и родила мишка - това излезе", каза Симеонов. Според него няма смисъл от присъствието на групата.

ГЕРБ: Изборните правила трябва да се обсъждат в НС

Изборните правила и възможният консенсус, който може да се постигне по тях, трябва да се обсъжда в парламента. Тази позиция пък защити зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов. "Ние диалогът го търсим още след изборите за местна власт, че в парламента трябва да се реши този въпрос. Съвсем ясно и категорично заявихме тази наша позиция. Препотвърдихме я преди края на предишната сесия, че в началото на тази сесия, на тази година ще отправим предложение към политическите сили как може да бъде създадена работна група, която да постигне възможния консенсус по тези правила.", припони той. Ципов обаче попита защо Радев не отговаря на друг въпрос - защо  ръководството на БСП също не било на това заседание.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.