Влакът сгази 100 камикадзета

Самоубийци и джигити окървавяват релсите

Влакът сгази 100 камикадзета

БДЖ иска по-големи наказания за нарушителите

Кървава е статистиката на Държавно предприятие „Национална компания ЖП инфраструктура“, което стопанисва гари, релси и прелези у нас. Според нея близо 100 инцидента с хора на жп релсите са се случили от началото на 2019 г. досега у нас.

Най-честа причина за кръв на релсите са джигитите, които пресичат на охраняеми или неохраняеми прелези, без да се огледат или с адреналинената увереност, че ще могат да изпреварят наближаващия влак. 61 такива случая са регистрирани за посочения период, като последният е от неделя, когато камион с ремарке със сламени бали бе пометен от влака Бургас-София край Карнобат. Отделно 44 пъти влакът е бил спиран, тъй като е бил използван като средство за самоубийство от хора, решили да сложат край на живота си. Впечатляващ факт от статистиката е и че през 2019 г. е имало 5 неуспешни опита за самоубийство, завършили с тежки телесни повреди за опиталите.

Според нормативните изисквания машинистите са задължени да подават звуков сигнал преди преминаване на жп прелези. При забелязано препятствие на пътя те са длъжни да предприемат екстрено спиране. Това обаче не предотвратява удара, а само намалява силата му, тъй като в повечето случаи заради тежестта на композицията спирачният път е прекалено дълъг. „Превантивен ефект да се избягват подобни ситуации би имало, ако се промени размерът на тежестта на наказанието при нерегламентирано преминаване през жп линии“, настояват от пътническия превозвач БДЖ.

По техни данни материалните вреди от инциденти на релсите са от различно естество. Като пример разходите за нанесените щети от удар в багер по един от новите локомотиви „Сименс“ смартрон при ремонта на гара Белово до момента възлизат на 270 хил. лв. Локомотивът все още не е възстановен, тъй като се наложи талигите му да бъдат изпратени до производителя в Германия за оглед и ремонт. За локомотива, пострадал при Карнобат, пък предстои оглед от представители на „Сименс“, които ще определят времето за неговото възстановяване. От първото впечатление щетите изглеждат сериозни, за възстановяване на които ще отнеме повече време, посочиха от БДЖ. По данни на превозвача през 2020 г. са регистрирани 119 случая с нанесени щети по подвижен състав от хвърляне и поставяне на предмети пред влак, удар на безстопанствени животни или при неправомерно преминаване на прелези. През 2021 г. до момента случаите са 81.

Вземат се мерки и за това машинистите да бъдат защитени при инциденти. При извършване на ремонт на локомотивите се подменят челните стъкла с по-устойчиви многослойни ламинирани стъкла в изпълнение на всички съвременни изисквания съгласно техническите спецификации за оперативна съвместимост. Все още има локомотиви, които не са с подменени челни стъкла, тъй като процесът се осъществява поетапно, казаха за „Телеграф“ от БДЖ. Подмяната започна, след като миналата година стъкло се пръсна и рани машинисти, след като балон с вода бе хвърлен от друг влак при разминаване.

418 прелеза без охрана по линиите

418 прелеза без бариери има по жп линиите у нас, сочи статистиката на НКЖИ. По жп мрежата у нас има 758 жп прелеза, от които 340 са оборудвани с бариери. Само 135 от тях обаче са на най-високото ниво на пътна безопасност в света. При тях бариерите са автоматични и се спускат без намесата на човешки фактор - чрез датчици, които засичат наближаването на влак. В други 205 случая спускането на бариерите става по решение на служител на НКЖИ, като при 124 от тях бариерата е електрическа. Има и 81 прелеза у нас, при които спускането на бариерата става на ръка. У нас има и 418 прелеза без бариера. От тях 264 все пак са оборудвани със звукова и светлинна сигнализация, която се включва при наближаващ влак. Има и 154 прелеза, или един от пет у нас, които са изцяло неохраняеми и са обозначени единствено с пътни знаци.

Села искат бариера, после я заобикалят

Един от най-опасните прелези у нас е в района на павликенското село Лесичери. В продължение на години там няма бариера и той е необезопасен. През него автомобилите преминават през четвърта главна жп линия София - Горна Оряховица. След поредния тежък инцидент със загинал водач, блъснат от влак, жителите на Лесичери и съседните села Стамболово и Дъскот излязоха с подписка, а след това организираха и протест в района на прелеза с искане за поставяне на предпазна бариера. С изпълнение на искането им тогава се организира и областната администрация, която също изпрати искане до БДЖ. През февруари 2018 г. ръководството на НКЖИ реши да изпълни искането и бариера беше поставена. След поставянето й обаче започнаха да се появяват сигнали, че водачите я заобикалят.

На косъм от жертви след грешен сигнал

Често дефектираща техника през последните години е предпоставка за инциденти на жп прелеза край ромския квартал „Изток“ в Кюстендил. Там преди броени месеци проблем с техниката едва не доведе до тежък пътен инцидент. Заради несработила бариера влак буквално профуча през релсите на косъм от преминаваща по това време кола. „Тогава светлинните сигнализации също не работеха и водачите нямаше как да бъдат предупредени, че ще преминава композицията. Наложи се водачи да слязат от колите и да спират колегите си, за да избегнат драмата. Вече като минавам оттам, винаги съм нащрек“ коментира кюстендилец, пътуващ по направлението Николичевци и Копиловци.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.