2 млрд. и 400 млн. лв. ще бъдат вложени допълнително за в образование за периода 2017-2021 г. Това заяви зам.-просветният министър Деница Сачева на среща с педагози в Ямбол.

Досега почти половината от тези средства за вложени, уточни тя. Те са насочени главно за повишаване на възнаграждението на учителите, за подобряване на учебната инфраструктура, както и в национални образователни програмим, предаде БТА.

Сачева подчерта, че за първи път средната работна заплата в образованието е по-висока от тази в страната. „Учителят е професия на бъдещето, учителят е който създава другите професии и независимо от развитието на технологиите, учителят винаги ще има бъдеще“, заяви зам.-министърът. Тя подчерта, че за първи път тази година са се увеличили учениците и студентите, които са избрали педагогически специалности. Въпреки това, недостигът на педагогически кадри остава най-големият проблем пред образователната система. Сачева обясни, че следващите осем години очакваме да се пенсионират близо 36 000 учители, докато сега в университетите се обучават около 20 000 бъдещи преподаватели. „Наложително е, освен увеличението на възнаграждението на учителите, да дадем възможности за кариерно развитие на кадрите и навлизането в професията на повече млади хора.“, заяви тя.

По време на срещата Сачева коментира и обхвата в образователната система. Тя каза, че проучванията през последните две години са показали, че около 206 000 деца са извън нея. „Бяха сформирани 1 100 екипа в цялата страна с 12 000 участници, които цялостно да проучат причините за отпадането от училище.“, припомни Сачева. Те установяват, че 87 000 деца живеят в чужбина, 40 000 вече са върнати в клас, от тях 9 000 посещават учебно заведение от началото на тази учебна година. „Нашата цел е всяко дете да има поне завършена степен на основно образование“, заяви зам.-министърът.

Деница Сачева, народните представители от ГЕРБ Ася Пеева и д-р Юлиян Папашимов, областният управител Димитър Иванов, кметът на Ямбол Георги Славов, директори и учители от училища и детски градини от Ямболска област, синдикалисти и представители на неправителствени организации участваха в дискусия на тема образование, която е част от платформата за граждански диалози "Европа в нашия дом"

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Фарси, урду и суахили вдигат цената на превода до три пъти

Преводите от персийските езици - парси (фарси), дари, урду, както и африканските като суахили се заплащат до три пъти по-скъпо в бюрата за преводи и легализация. Причината е, че са много малко хората, които владеят тези езици, от една страна, а от друга – че с бежанската вълна от Афганистан, Пакистан и Африка очевидно все повече се търсят. Към тази езикова група е таджикският език. От там няма бежанци, но пък напоследък таджики идват да се трудят у нас като сезонни работници. Между редките езици за превод са монголски, индонезийски и др., но също така и древни езици като санскрит и латински. Затова и цената, която се заплаща на страница за превод от такъв език на български и обратното, е между 12 и 40 лв.

Коко и Симо продължават битката с коварната генна болест

Двете братчета от Русе - Калоян и Симеон, продължават битката с коварна болест, която ги преследва още от раждането им. Мутация на един от гените е причинила рядко срещаното заболяване ранна малкомозъчна атаксия. То се изразява в нарушена координация, при тежките случаи – невъзможност за придвижване самостоятелно, треперене на ръцете, трудно говорене.