Влагат в образованието 2,4 млрд. лв. за 5 години

Влагат в образованието 2,4 млрд. лв. за 5 години

2 млрд. и 400 млн. лв. ще бъдат вложени допълнително за в образование за периода 2017-2021 г. Това заяви зам.-просветният министър Деница Сачева на среща с педагози в Ямбол.

Досега почти половината от тези средства за вложени, уточни тя. Те са насочени главно за повишаване на възнаграждението на учителите, за подобряване на учебната инфраструктура, както и в национални образователни програмим, предаде БТА.

Сачева подчерта, че за първи път средната работна заплата в образованието е по-висока от тази в страната. „Учителят е професия на бъдещето, учителят е който създава другите професии и независимо от развитието на технологиите, учителят винаги ще има бъдеще“, заяви зам.-министърът. Тя подчерта, че за първи път тази година са се увеличили учениците и студентите, които са избрали педагогически специалности. Въпреки това, недостигът на педагогически кадри остава най-големият проблем пред образователната система. Сачева обясни, че следващите осем години очакваме да се пенсионират близо 36 000 учители, докато сега в университетите се обучават около 20 000 бъдещи преподаватели. „Наложително е, освен увеличението на възнаграждението на учителите, да дадем възможности за кариерно развитие на кадрите и навлизането в професията на повече млади хора.“, заяви тя.

По време на срещата Сачева коментира и обхвата в образователната система. Тя каза, че проучванията през последните две години са показали, че около 206 000 деца са извън нея. „Бяха сформирани 1 100 екипа в цялата страна с 12 000 участници, които цялостно да проучат причините за отпадането от училище.“, припомни Сачева. Те установяват, че 87 000 деца живеят в чужбина, 40 000 вече са върнати в клас, от тях 9 000 посещават учебно заведение от началото на тази учебна година. „Нашата цел е всяко дете да има поне завършена степен на основно образование“, заяви зам.-министърът.

Деница Сачева, народните представители от ГЕРБ Ася Пеева и д-р Юлиян Папашимов, областният управител Димитър Иванов, кметът на Ямбол Георги Славов, директори и учители от училища и детски градини от Ямболска област, синдикалисти и представители на неправителствени организации участваха в дискусия на тема образование, която е част от платформата за граждански диалози "Европа в нашия дом"

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.