Владислав Драмалиев пред

Владислав Драмалиев пред "Монитор": След покачването на биткойна ще има охлаждане на интереса към него

Биткойн - от регулацията не може да се избяга, тя е неизбежна

  • Имало е моменти, в които цената се коригира надолу с 80%
  • От регулацията не може да се избяга, тя е неизбежна, това заяви пред "Монитор" учредителят и директор фондация на „Битхоуп“ Владислав Драмалиев.

- Г-н Драмалиев, последните седмици станахме свидетели на пореден рекорден ръст в цената на биткойн, а после и на рязък спад от 10%. Има ли опасност криптовалутата да е просто един балон, който, като се спука след време, ще предизвика огромни загуби за хората?

- Според мен са няколко различни фактора. По-недиректният е ефектът на коронавируса върху световната икономика, която беше до голяма степен унищожена. Малките и средните предприятия бяха доста засегнати, което доведе до сериозно печатане на пари от централните банки. Това пък доведе до притеснения в обикновените хора, на институционално и на корпоративно ниво от евентуална инфлация. Имайки предвид, че хората бяха принудени да се дигитализират, тъй като трябваше да си стоят вкъщи, някак цялото общество погледна повече към криптовалутите и към това, че те може би предоставят един интересен и модерен начин за съхраняване на стойност. Това, което се случва при биткойн, и което сме забелязали през последните 12 години, е, че той преминава през такива фази, в които привлича обществено внимание, което води до огромни покачвания в цената и след това, след охлаждане, води до голям спад в цената. И примерно след 1-3 години пак започва да привлича внимание. Mоже да се нарекат балонни фази, но това е начинът, по който той се развива. Като един толкова нов актив, той преминава през естествен процес на възприемане от обществото, от всички икономически и финансови агенти. Едни осъзнават потенциала му по-рано, други по-късно, някои търсят да направят бързи пари и всъщност всички тези икономически агенти контролират по някакъв начин цената му. Това е абсолютно отворен пазар, в който всеки може да участва. Със сигурност след това покачване, което ще забележим през 2021 г., ще има охлаждане на интереса. Имало е моменти, в които цената се коригира надолу с 80%. Абсолютно възможно е и това да се случи тази година. Не мога да го нарека балон, то е естествен еволюционен процес, през който биткойн минава. Според мен ще има още покачване, но след това със сигурност ще има спад. Обикновено този спад не е по-нисък от предходната достигната най-висока стойност - в момента тя е 20 000 долара. Ако биткойн се качи до примерно 100 000 долара и после се коригира, най-вероятно няма да коригира по-малко от 20 000 долара, което е било последният пик на цената.

- На какво се дължат промените в цената на криптовалутата?

- Цената може да се погледне по няколко начина - може да се каже, че не тя се качва, а че всъщност стойността на долара намалява. Много е възможно цената да се покачи още по-високо. Забелязваме през последните седмици, че много биткойни напускат борсите. Това означава, че техните собственици най-вероятно ги насочват към персонални портфейли и не смятат да ги използват за определено време, което сериозно намалява общото предлагане на биткойн мрежите и може да доведе до покачване на цената.

Другото е, че се забелязва по-силен интерес от институционални и корпоративни инвеститори, които са обявили или вече са насочили част от кешовите си резерви към биткойн.

- Може ли да се каже, че хората, които купуват биткойн и не планират да го използват в близко бъдеще, го използват като защита срещу кризата?

- Да, точно. Те започват да го възприемат като вид съхранител на стойност, подобен на златото. Всъщност биткойн много хора го определят като дигитално злато, въпреки че има две основни разлики. Златото съществува от хиляди години и неговите привърженици обикновено твърдят, че винаги е имало нещо, което се е считало за новото злато, но никога не е успяло да се наложи. А биткойн съществува само от 12 години. Другото е, че златото е консервативен актив, докато биткойн е силно волативен. Има сериозни промени в цената му на всекидневна, месечна, седмична база, докато при златото промените са доста по-малки. Хората възприемат биткойн не толкова като средство за разплащане или система за извършване на плащания като PayPal, Visa, mastercard, а по-скоро като система, която съхранява златни монети.

- Напоследък много се заговори за други криптовалути като XRP, Dogecoin и др. Какво се случва на криптопазара в момента и на какво дължи това рязко покачване в цените, последвано от рязък спад надолу?

- XRP е много централизиран проект за мен. Той беше един от първите по-тясно корпоративно насочени проекти, които се опитват да разрешат разплащанията между големите финансови институции да преминат към блокчейн инфраструктура. След години съществуване XRP не са успели да привлекат много клиенти. Всъщност „Рипъл” системата не се използва от корпоративни играчи, за да генерира достатъчно приходи.

Обикновено в криптопространството един от най-големите рискове освен техническия риск е регулаторният риск. Когато има негативно изказване, особено от страна на американския регулатор, който от финансова гледна точка е най-сериозният регулатор на света, тъй като големите борси са в САЩ, това води до негативен сантимент в потребителската база и обикновено хората се плашат и започват рязко да продават, което срива цената на определения актив.

- Реално кой е най-потърпевш от подобни случки с криптовалутите?

- Най-потърпевшите са хората, които са купили на определена стойност и са продали на по-ниска стойност. Реално проблемът би произлязъл от това хората да са купили на примерно 0,4 долара, да са се уплашили и да са продали на 0,1 долара, когато в момента цената е на 0,5-0,6. Обикновено тази емоция - страхът да не загубите всичко - е много силна и голяма част от по-малко опитните инвеститори 100% са се поддали на това и са решили да продадат. Хората започват да стават трейдъри и да се учат на тези, понякога много тежки уроци, че всъщност не е толкова лесно да си трейдър и може да има много сериозен негативен ефект върху психиката ти, особено ако оперираш с пари, които са ти необходими следващия или по-следващия месец.

- Какви са вашите съвети към хората, които сега са решили да станат трейдъри?

- Винаги, когато стане въпрос за криптовалути, които са много волатилни и тяхната цена се променя изключително много за кратки периоди от време, е хубаво първоначално да се започне по-леко и да се влезе с малка сума пари, която не затруднява всекидневието или живота ви. Да кажем, някаква малка част от спестяванията ви. И да се наблюдава какво се случва – как влияе движението на цената върху тази сума и какъв е психологическият ефект върху определения човек. Най-сигурният и разумен начин да се инвестира в криптовалути е да не се инвестират много големи суми или такива, които са голям процент от общите спестявания. Според мен криптовалутите са абсолютно задължителни в 21-и век в едно инвестиционно портфолио, но не и да са основната част, особено в началото. И да се влиза с малки суми на определен период от време.

- Европейската комисия планира да въведе регламент, с който да регулира криптоактивите. Според вас това добра стъпка ли е или може да откаже бъдещите потенциални инвеститори?

- Противоречиво е, тъй като на този етап не се знае какъв ще бъде окончателният текст. Има някои дефиниции в текста на регламента, които засега са много общи. Основният проблем е дали те ще забранят иновацията в сферата на децентрализираните финанси, дали ще я направят легална, дали ще я избутат на тъмно да се случва, или дали буквално ще я изгонят от ЕС. Смятам, че от регулацията не може да се избяга, тя е неизбежна, и ако бъде въведена правилно, тя може да доведе и до яснота от гледна точка на това криптобизнесите в ЕС какво следва да направят, за да могат да оперират в рамките на ЕС. Отделно това би следвало да им даде по-лесен достъп до банкови партньори, други финансови услуги, които са им необходими, за да развият бизнеса си. Регулацията е неизбежна, неутрална към положителна стъпка.

ВИЗИТКА:

  • Владислав Драмалиев е един от основателите на българското Биткойн/блокчейн общество
  • Съосновава първия уебсайт за търговия на биткойни в България през 2013-а
  • Участва в създаването на българската Биткойн асоциация
  • Директор и основател е на фондация "Битхоуп", чиято основна цел е да помогне на неправителствения сектор да възприеме биткойн като допълнителен източник на дарения

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.