0

А ктьорът от Малък градски театър „Зад канала“ Владимир Зомбори ще бъде първият носител на наградата на името на Андрей Баташов, учредена от Великия приорат на България на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим.

Актьорът от Малък градски театър „Зад канала“ Владимир Зомбори ще бъде първият носител на наградата на името на Андрей Баташов, учредена от Великия приорат на България на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим.

Отличието ще се връчва ежегодно на млади артисти до 33-годишна възраст, които имат не само впечатляващи творчески постижения на сцената и екрана, но и благородна дейност в полза на хората. За да се поддържа жива паметта за незабравимия актьор, отишъл си от този свят без време едва на 45, лауреатите, освен ярък талант и потенциал за принос в развитието на изкуството, трябва да притежават и редица християнски добродетели и морални качества – хуманност, щедрост, състрадание, безкористност, достойнство, сила на духа: ценности, които и самият Андрей Баташов изповядваше.

В състава на комисията, определяща номинациите и носителя на приза, са режисьорът проф. Здравко Митков, именитият актьор Владимир Пенев, кинорежисьорката Магдалена Ралчева, кастинг режисьорът Ирина Коцева, както и журналистката от в. „Монитор“ Ирина Гигова. Няколко достойни кандидатури разгледа журито в последните месеци, за да излъчи своя пръв избраник.

Владимир Зомбори е възпитаник на проф. Атанас Атанасов в НАТФИЗ. На сцената на своя театър вече е изваял няколко запомнящи се роли – в „Апартаментът“ по култовия филм на Били Уайлдър, в „Бел Ами“, „Ромул Велики“, „Скъперникът“, „Балкански синдром“... Идната седмица ще излезе пред зрителите в поредна премиера – в документалния спектакъл „Поп-фолк хроники: бели птици и куршуми“.

Освен в професионалните си задачи Влади влага немалко енергия и ентусиазъм в различни хуманни каузи. Неотдавна се ангажира със събирането на книги за създаването на детска библиотека за малките пациенти в УМБАЛСМ „Пирогов“, бе и водещ на благотворителния концерт по този повод. В продължение на 6 месеца той преподаваше благотворително в младежка актьорска школа в Пловдив, за да помогне на любители, прохождащи в артистичното майсторство. „Човек и с малко може да бъде доволен, стига да му е хармонично в душата, да не ламти прекалено за слава, хорска любов, пари или каквото и да било друго. Вярвам, че нещата се променят за добро и съм щастлив, че живея разнообразен и пълноценен живот, заобиколен от интересни личности, които обогатяват моя свят“, казва Зомбори.

Наградата „Андрей Баташов“ ще бъде връчена на Владимир Зомбори на официална церемония в началото на ноември. Статуетката е изработена специално за целта от скулптора Спас Киричев. Всяка година отличието ще намира своя нов притежател по същото време, което съвпада с провеждането на Есенния конвент на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим – Велик приорат България.