Владеем по-добре английски от швейцарците и французите

Владеем по-добре английски от швейцарците и французите

Българите знаят по-добре английски език от швейцарците и французите. Това сочи проучването на образователната компания EF за индекса на владеене на английски език през 2021-а. България се нарежда на 23-о място с индекс 580, докато Швейцария е 25-а с 575, а Франция 31-а с 551.

Това ни отрежда в графата със страни, които имат високо владеене на езика. Според изследването това означава, че умеем да изнасяме презентации на английски език на работа, разбираме тв програми и можем да четем вестници.

Постигнатите 580 точки нивото на българите, включили се в изследването, отговарят на ниво B2 (между 500-599) по европейската езикова рамка.

Страна ни има с една точка повече спрямо 2020-а, когато постигаме резултат от 579 точки.

Участниците от столицата са събрали повече точки спрямо средното за страната ни. В София индексът на владеене на английски език е 591.

Изследването за 2021-а се провежда в 112 страни и региони в целия свят, от които 35 се намират в Европа. Знания си по английски показват над 2 млн. възрастни. 53% от тях са жени, а 47% мъже.

На първо място се нарежда отново Нидерландия с 663 точки. Страната на лалетата постига с 11 точки повече спрямо миналата година, когато бележи 652 точки. В дъното на класацията пък се намира Йемен с едва 360 точки. От съседите ни по-високи резултат имат Сърбия(599), Румъния (598) и Гърция (591). Те също попадат в графата за високо владеене на езика. Турция обаче постига 478 точки и се нарежда на 70-о място в изследването.

В доклада за 2021-а е посочено още, английският се превръща в основно умение, затова и  Организация за икономическо сътрудничество и развитие ще включи проследяването на владеенето му в международното изследване PISA наред с оценяването на уменията на учениците по четене, математика и наука.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.