0

П рез летните месеци на никой не му се отделя много време за готвене, независимо дали сме на почивка, или бързаме за работа в горещините. Леката, бързо приготвена храна е за предпочитане. Затова предлагаме няколко безценни рецепти за бързи и лесни летни ястия.

През летните месеци на никой не му се отделя много време за готвене, независимо дали сме на почивка, или бързаме за работа в горещините. Леката, бързо приготвена храна е за предпочитане. Затова предлагаме няколко безценни рецепти за бързи и лесни летни ястия.

Лятна манджа с тиквички

Необходими продукти:

тиквички - 2 кг, нарязани, чушки - 1 бр. зелена, почистена от семената и нарязана на ивички, домати - 3 бр., обелени и нарязани на кубчета, лук - 1 голяма глава, обелен и нарязана на едри парчета, чесън - 1 голяма скилидка, нарязана на филийки, зехтин - 8 с.л., чедър - 5 - 6 филии, босилек - сух или пресен, нарязан на ситно, сол, черен пипер.

Начин на приготвяне:

Сложете лука, чесъна, тиквичките, чушката в голяма тенджера или дълбок тиган с няколко супени лъжици зехтин. Пържете на силен огън, докато зеленчуците придобият златистокафяв цвят.

Докато ги запържвате, поръсете със сушения босилек или ситно нарязания пресен босилек. Когато зеленчуците леко покафенеят, свалете от огъня, добавете филийките сирене и покрийте с капак тигана.

В отделен тиган без капак сложете доматите и малко зехтин и гответе при умерена температура за около 5 минути, като разбърквате от време на време.

Гответе, докато сокът от доматите се изпари. След 5 минути добавете доматите към останалите зеленчуци и разбъркайте леко. Поръсете със сол и черен пипер на вкус.

Селска лятна гозба

Необходими продукти:

чушки - 10 броя зелени, може и с червени домати - 1 кг, лук - 2 глави, картофи - 2 броя, средни, олио - 150 мл, червен пипер - 1 с.л., черен пипер - млян, на вкус, чубрица - 1 ч.л. ронена, джоджен - сух, на вкус, сминдух - 1 ч.л., сол - на вкус, сирене - 200 г, яйца - 2 - 3 броя.

Начин на приготвяне:

Загрейте олиото и запържете първо скълцания лук и нарязаните на по-едро чушки. Щом се запържат добре, поръсете с червен пипер, объркайте за кратко и добавете предварително почистените и нарязани на ситно домати.

По желание може да ги обелите преди това. Прибавете обелените и нарязани картофи. Оставете манджата да се вари, докато доматеният сос се редуцира леко.

Тогава овкусете с всички подправки и след 5-10 минути добавете леко разбитите яйца, като не бъркате прекалено много. След 5-10 минути снемете от котлона и добавете натрошено сирене.

Лятно ястие с бамя

Необходими продукти:

бамя - 500 г, прясна, лук - 1 глава, моркови - 1 бр., чушки - 1 бр., домати - 2 бр. (настъргани), брашно - 1 с.л., сол, черен пипер, магданоз, олио, вода - 500 мл.

Начин на приготвяне:

Бамята се почиства и се нарязва на половинки. Ползвайте малка бамя.

Запържете в олиото за кратко, добавете лука, моркова и чушката и 50 мл вода. Задушете. Добавете доматите. Варете 5 мин.

Добавете червения пипер и брашното. После се слагат горещата вода и подправките.

Вари се 25 мин. Преди сервиране се слага нарязаният магданоз.

С пилешко и зеленчуци

Необходими продукти:<$> пилешко месо - 800 г, червен лук - 2 глави, чушки - 3 бр., пиперки бамя - 100 г, морков - 2 бр., домати - 10 бр. ,сушени, лимонов сок - от 1/2 лимон, масло, чесън - 2 скилидки, копър - 1 стрък, магданоз - 1 стрък, къри - 2 щ., сол.

Начин на приготвяне:

Доматите се измиват и се накисват в гореща вода за 1 час. В касерола се загрява масло. Запържва се пилешкото месо, нарязано на кубчета, и след като стане готово, се маха.

Вътре се задушава нарязаният лук. Щом той стане прозрачен, се добавя и останалият надребнен зарзават. Когато всички продукти омекнат, месото се връща обратно в касеролата.

Всичко се поръсва с подправки и счукан чесън. Ако яденето е прекалено гъсто, може да се разреди с малко сухо вино, но ако консистенцията му ви устройва, можете да пропуснете тази стъпка.

Манджата се оставя да къкри под похлупак още 5 минути и се отстранява. Сервира се със свежи листенца копър и магданоз.

С чорбаджийски чушлета

Необходими продукти:

чорбаджийски чушки - 10 бр., чушки - 7 - 8 бр., бамя - 1 шепа, патладжани - 1 бр., домати - 1 бр., червен пипер - 1 с.л., брашно - 2 - 3 с.л., олио, сол, магданоз.

Начин на приготвяне:

Измиваме, почистваме чорбаджийските чушлета и чушките. Нарязваме ги на средно големи парченца. Нарязваме също така бамята. Патладжана, след като го нарежем на кубчета, го слагаме в подсолена вода, за да махнем горчивината от него, ако има такава. Бамята режем на колелца.

В съда, в който ще готвим, наливаме малко олио и вода. След като загреят, започваме да задушаваме зеленчуците поотделно. Първо задушаваме чорбаджийските чушлета. Прибавяме поне едно леко люто чушле, за да стане манджата по-пикантна.

След като се задушат чушлетата, ги изваждаме в друг съд и ги похлупваме с капак, за да останат меки и да поемат хубаво от ароматите си. Така процедираме с чушките, отцедения вече патладжан и бамята.

Накрая задушаваме доматите, които предварително сме смлели или нарязали на ситно. След като се задушат и те, прибавяме червения пипер и размитото с вода брашно. Разбъркваме и доливаме постепенно топла вода. Процедурата е като за обикновен доматен сос. Подправяме със сол.

След като позаври сосът, връщаме при него всичките зеленчуци. Оставяме манджата да покъкри на тих огън. Накрая поръсваме със ситно нарязан магданоз.