Вкус като фантАзия

Вкус като фантАзия

Защо е полезно да хапваме едамаме и как да приготвим нудли за шампиони

Тази седмица завъртаме кулинарния глобус и спираме с хладното си оръжие за домашна кулинария – черпакът, върху Азия. Тематичното меню от тези географски ширини може да бъде простичко, вкусно и изключително полезно, при това без да прибягваме до рецепти за суши, или до побългарения вариант на китайската храна.

Ако не ви се експериментира с водораслите уакаме като антиоксидант, опитайте едамаме като добавка към салатата. Японската алтренатива на зеления боб не съдържа холестерол и освен на фибри е супер източник на желязо, калий, витамини А и C. Бедни на мазнини и богати на протеини, зрънцата са идеални за гарнитура или леко основно ястие, но преди всичко са силно оръжие в арсенала ви за отслабване.

Главният готвач на ресторанти MyChoice Васил Апостолов ви предизвиква да поканите азиатската екзотика на трапезата си със следните рецепти.

Салата спанак със сьомга и два вида сусам

Необходими продукти за 4 порции

  • Портокали - 1/2  бр.
  • Грейпфрут - 1/2  бр.
  • Чери домати - 8 бр., нарязани на две
  • Едемаме зърна -1 ч.л.
  • Пресен бейби спанак - 180 гр.
  • Зеле червено - 300 гр.
  • Моркови - 2 бр.
  • Сьомга филе – 200 гр.
  • Сол на вкус
  • Соев сос - 3 с.л.
  • Горчица - ½ с.л
  • Сусамено масло - 2 с.л.
  • Царевично олио - 1 с.л.

Начин на приготвяне:

Нарежете сьомгата на малки правоъгълници, овкусете я със сол, оваляйте я в двата вида сусам и я запечете на сух тиган от всчики страни до готовност.

Обелете морковите и с помощта на белачка ги направете на тънки ленти.

Зелето нарежете на тънак жулиен.

Обелете цитрусите и с помощта на остър нож ги филетирайте така, че да излезнат само филенцата без ципата.

За соса: Разбъркайте соевия сос, горчицата, царевичното и сусамено масло  до получавана на хомогенна смес.

В подходящ съд объркайте внимателно спанака, едемамето зелето, морковите, чери доматите, филенцата портокал и грейпфрут. Овкусете ги с дресинга.

Сервирайте и добавете  филенцата от сьомга.

Нудли със зеленчуци

Необходими продукти за 4 порции

  • Оризови нудли - 200 гр.
  • Сусамово масло - 3 с.л.
  • Чесън - 2 скилидки, нарязани на ситно
  • Джинджифил корен - 2 см
  • Два моркова
  • Тиквичка
  • Чушки червена и зелена
  • 1/2 връзка пресен кориандър (само листата)
  • Две яйца
  • Перата от 1/2 връзка пресен лук
  • Суров фъстък - 20 гр.

За соевия сос:

  • Соев сос -50 гр.
  • Кафява захар-2 с.л

Начин на приготвяне

За соса:

В подходящ съд сложете соевия сос и захарта и загрейте до разтваряне на захарта – махнете от огъня и оставете да се охлади.

За нудлите:

Разбийте яйцата с щипка сол, загрейте олио в тиган и добавете яйцата така че да се образува омлет. Навийте го на руло и го оставете да изстине. Прережете го на малки ивици.

Сварете нудлите и ги отцедете.

В тиган загрейте сусамовото масло и задушете последователно за около 2-3 мин. морковите, чушките, чесъна и джинджифила. Добавете сладката соя и гответе още 2-3  мин. на умерен огън - зеленчуците трябва да останат леко хрупкави. Накрая добавете тиквичката, фъстъците, яйцето, сварените нудли, пресният лук. Разбъркайте  добре всичко и сервирайте с поръска от кориандър.

Пиле Кацу

Необходими продукти за 4 порции

  • Пилешко филе - 4 бр., всяко по 180-200 гр.
  • Прясно мляко – 300 мл.
  • Яйце -3 бр.
  • Брашно - 4 с.л
  • Панко галета-120 гр.
  • Сол и пипер на вкус
  • Олио за пържене

За соса:

  • Кетчуп-4 с.л
  • Уорчестер-1/2 с.л
  • Сос от стриди-3 с.л.
  • Кафява захар -3 с.л.

Начин на приготвяне

За соса: Смесете всички съставки в касерола и ги сложете на котлона да се затоплят, като ги бъркате до разтварянето на захарта, след което ги махнете от огъня.

За пилешкото: Измийте и подсушете пилешките филета и с помощта на остър нож ги изравнете така че да бъдат с еднаква дебелина. Накиснете ги в млякото за едно денонощие като ги държите в хладилник. Отцедете ги, овкусете със сол и пипер, след което ги оваляйте  последователно в брашното, разбитите яйца, панко галетата и изпържете в загрята мазнина до златисто кафяво. Сервирайте като нарежете филетата на едър жулиен и поставите  по средата ивица от  соса.

Подходящи гарнитури: ориз басмати, свежи салати, зеле, моркови и др.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.