ВКС върна уволнен дисциплинарно директор на музей

ВКС върна уволнен дисциплинарно директор на музей

Точно три години след като беше уволнен дисциплинарно с мотива, че  е „злоупотребил с доверието на роботодателя“, Върховният касационен съд възстанови на предишната му длъжност директора на старозагорския регионален исторически музей Ангел Динев.

Той беше уволнен от кмета на общината на 6 август 2015-а с мотива, че е насрочил процедура за избор на доцент в поверената му институция, на първа съдебна инстанция се коментираше, че конкурсът всъщност е заради самия него и че процедурата е станала през главата на работодателя и въпреки указанията от МК тя да бъде прекратена.

Тричленният състав на ВКС е потвърдил решението на старозагорския окръжен съд от 5 май 2016 г., с което дисциплинарката е била отменена.

Заседанието е било на 5 декември 2017-а, но публикуването му на страницата на ВКС е станало чак на 31 юли т.г. Решението е окончателно и не подлежи на ново обжалване.

Регионалният исторически музей в Града на липите ще трябва да заплати на възстановения директор 6 188 лв за загубените от него заплати през периода със съответната законова лихва. Към тази сума се добавят и 1 100 лв за адвокатската услуга, ползвана от него. В мотивите си върховните блюстители на закона са записали:“наистина Динев не е предприел действия по прекратяване обявения конкурс преди изтичане на обявения в публикацията в ДВ срок, но наред с това липсват конкретни доказателства за това, че с този конкурс той е целял да извлече облага за себе си или за трето лице…“.

Уволненият историк, който е автор на няколко книги, разбра за съдебното решение в чужбина, където пребивава от близо 2 години, след като не успя да намери в България работа по специалността си. От уволнението на Ангел Динев до момента РИМ – Стара Загора се ръководи от временно изпълняващия праисторик Петър Калчев, който също е бил директор на институцията на предходен етап. Динев бе назначен на този си пост през 2014 г. след спечелен конкурс.

Дали след възстановяването му няма да последва ново уволнение, коментират преминали през същата процедура бивши управленци на културни институти в региона.Те припомнят, че с огорчение от РИМ – Стара Загора преди това си замина доц. Светла Димитрова, която в момента е ръководител на уникалния ЕМО „Етъра“ край Габрово.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.