Включват към Спешна помощ 25 микробуса на МВР и частните линейки

Включват към Спешна помощ 25 микробуса на МВР и частните линейки

От днес са осигурени 25 микробуса от системата на МВР, оборудвани с шофьори и втори човек в тях, обучен на първа долекарска помощ. Те са на директно подчинение на директора на ЦСМП-София д-р Георги Гелев. Това каза пред БНР министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той уточни, че в системата на Спешна помощ ще бъдат включени и всички частни линейки, с които министърът ще проведе разговор в понеделник.

По думите му има достатъчно легла има достатъчно и в София, и в страната.

Министърът беше категоричен, че със спирането на плановите операции не се прекъсва лечението на хората, а се приоритизира.

"Ние ще се борим за всеки един човешки живот и ще спасим колкото се може повече хора. Точно затова нямаме планов прием и планови операции. Няма да се колебая, няма да давам назад, нито ще спра да бъда решителен и да вземам бързи решение. Нито имаме време да си говорим повече, нито имаме време за търсене на компромис! Действия сега и на момента от всички в системата- - денонощно!".   

Ангелов посочи, че по Конституция всички болници са равни и частните болници.

"Трябва да си направят организацията така, че да лекуват не само избрани от тях случаи, а ще лекуват всички случаи. След като частната болница има разрешение за извършване на дейност, ще си направят необходимата организация", каза той.

Проф. Ангелов допълни, че чака предложената от него законова промяна болници, които отказват да лекуват пациенти с Covid-19, да не бъдат финансирани със средства от Националната здравноосигурителна каса, да бъде прието от депутатите.

"Богопомазани болници няма да има. Този номер няма да мине сега", заяви проф. Ангелов и добави, че всички държавни болници на територията на София вече са разкрили структури за лечение на пациенти с Covid-19.

"Утре ще тръгна по всички болници, които отказват да разкрият легла - честни и държавни, ще видите какви ще бъдат последствията за тези лечебни заведения - ясни бързи и навременни, без никакво колебание".

Здравният министър подчерта, че консумативи има, всичко е въпрос на организация в болничните заведения. Той уточни, че Националният кръвен център работи и през почивните дни, за да могат желаещите да дарят кръвна

Според проф. Ангелов не се спазва стриктно т.нар. път на пациента, според който пациент със симптоми на Covid-19 трябва да бъде посетен и прегледан от личния му лекар, а след това състоянието му да бъда проследено с консултации по телефона. Не се обсъжда налагането на нови ограничителни мерки, коментира още министър Костадин Ангелов.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.