Криминализират производството на алкохол и цигари менте

Криминализират производството на алкохол и цигари менте

Пускат промените по бързата законова писта

Държавата подготвя в съкратени срокове промени в член 234 на Наказателния кодекс, с който да се затегне контрола на производството на алкохол и цигари. След приемане на тези промени, нелегалното производство на акцизни стоки ще бъде преследвано като престъпление. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на пресконференция в Министерството на финансите.

В момента се наказват единствено притежанието и продажбата на нелегално произведени цигари и алкохол, но не и производството им. С други промени в закона ще бъде въведен и регистрационен режим за машините и съоръженията, чрез които се произвеждат акцизните стоки. Срокът за разписване на промените е до края на следващата седмица.

„Последното заседание на парламентарната комисия за противодействие на сивата икономика още веднъж ни даде възможност да подчертаем нещо, което като теза е било винаги поддържано от страна на държавното обвинение, а именно необходимост от промени в член 234 от НК.

Действащата сега правна уредба преследва продажбата и държането на акцизни стоки без бандерол

Тезата, която беше изложена и на парламентарната комисия е спешна нужда от промени. Тя е закъсняла, но и необходима в няколко насоки“, заяви Цацаров и изброи въвеждане на нова форма на изпълнително деяние на престъплението, а именно производство на акцизни стоки без бандерол или в нарушение на лицензионен или регистрационен режим. „Казано по друг начин - Наказателният кодекс следва да преследва не само държането или продажбата, а следва да преследва на първо място нелегалното производство на такива стоки“, поясни той. „Втората насока, в която предлагаме изменение са свързани с промяна в дефиницията на изпълнителното деяние „продавам“. То трябва да бъде според нас „разпространявам под каквото и да е форма“.

Предлагаме и въвеждане на регистрационен режим по отношение на машините и съоръженията, които са необходими за производство на такива стоки

Съществуващия свободен пазар, свързан с тях дава възможност това нелегално производство, било на алкохол или цигари, да бъде мобилно – и на територията на страната, и в чужбина“, обясни Цацаров. „Това са идеите ни, считаме, че към момента е на лице и съответната воля, която да доведе до тези промени“, каза още главният прокурор.

Процентът на условните присъди не може да бъде мерило за наказателното производство, заяви още главният прокурор. На въпрос защо 63% от присъдите по данъчни престъпления са условни, Цацаров коментира: „Според мен трябва да видите тези присъди не само за данъчните, но и за всички престъпления. Законът е предвидил възможността за неосъждани лица да се постановя условно осъждане. Това е нещо обичайно. Не ми се иска да тълкувам въпроса защо в закона има условно осъждане. Това осъждане е въпрос на правна техника и това има своето значение“.
„За мен тези пропуски в законодателството не са констатирани сега. Сега имаме възможност да сме чути. За мен това не е нещо ново. Въпросът е идеите, намеренията и волята да са облечени в подходяща законодателна техника“, допълни Цацаров.

Решението за промените в закона е взето на среща, организирана от финансовия министър и с участието на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, на правосъдието Цецка Цачева и на председателя на комисията по правни въпроси Данаил Кирилов.

Парламентът трябва максимално бързо да започне разглеждането на законодателни промени, които да преодолеят празнотите в НК във връзка с незаконното производство на акцизни стоки

заяви министърът на финансите Владислав Горанов.

„Разбрах от главния прокурор, че има определени празноти в Наказателния кодекс, които разбудиха нашия интерес. Целта на днешната среща беше да създадем организация на дефицитите в НК. Тук според мен ролята на българския парламент е максимално бързо да започне разглеждането на законодателни изменения, които да преодолеят празнотите в наказателното законодателство, което да даде възможност за разкритие и поемане на наказателна отговорност за определен тип дейности“, заяви още министър Горанов.

Поставили сме срок до края на следващата седмица промените в Наказателния кодекс да бъдат на вниманието на народните представители, пък заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева. Тя допълни, че в спешен порядък още в рамките на деня експертна група в Министерство на правосъдието заедно с представители на прокуратурата и на Министерството на финансите ще изработят промени в чл. 234 на НК, който предвижда наказателна отговорност за лица, които продават или държат на склад акцизни стоки без бандерол, но не и за лицата, които произвеждат такива стоки. Цачева обясни още, че след като съответните промени бъдат изготвени от въпросната експертна комисия, те ще бъдат внесени като предложение в Народното събрание от председателя на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов, а на по реда на Министерство на правосъдието, за да се спести време. По думите ѝ е констатирано, че само чрез административно наказателните уредби не може да бъде предотвратено производството на акцизни стоки по начин, тъй в държавата липсва информация за нарушения до момента на проверките.

Според Данаил Кирилов депутатите ще подкрепят премахването на административна наказателна отговорност за това деяние и ще гласуват за определянето му като престъпление. Той съобщи ,че ще представи предложението на коалиционните партньори на ГЕРБ и се надява да получи одобрението им преди да бъдат изготвени съответните текстове за промяна в закона.


Горанов: Кранът във „Винпром Карнобат“ е извън документите

Технологичната схема за лицензирането на данъчния склад на „Винпром Карнобат“ не съдържа крана, за който се говори. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по повод затварянето на заводите на „Винпром Карнобат“ от последните дни. „Лицензирането и технологичната схема за лицензирането на данъчния склад не съдържа крана, за който се говори. Тоест технологичната схема не допуска съществуването на този кран. Доказано е, че изведеният флуид от този кран представлява етилов алкохол с 96 градуса. Противно на физическите закони явно, обезвъздушаването става отдолу, а не отгоре“, поясни той.

„Мога да ви уверя, че категорично говорим на нарушаване на технологичната схема на данъчния склад и ние ще предприемем съответните действия от гледна точка на закона“, уточни той. По думите на министър Горанов контролът от Агенция „Митници“ при лицензирането на складодържатели е утвърждаването и пломбирането по технологична схема на всички съоръжения, през които минава акцизната стока по определена схема и там, където тя може да бъде изведена се извършва пломбиране под контрола на Агенцията.

„Не може на всеки ъгъл и всеки кран да се постави митничар. По-просто казано, такъв кран не е съществувал, когато е издаден лиценза и от него може да бъде извеждана стока без да е плащан акциз. Дали това е правено, предстои да бъде доказано“, заяви още той.

„Една от първите инициативи на правителството на ГЕРБ беше да изведе една наредба, която да материализира съществуването на данъчни складове. Ако си спомняте Законът за акцизните и данъчни складове беше приет през 2007 година, но наредбата, която изискваше монтирането на измервателни уреди и лицензирането на данъчните складове се въведе чак през 2010 година. Това, че сега сме открили подобно нарушение е благодарение на добрата работа на Агенция „Митници“, допълни още министърът на финансите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.