Всички работодатели, които отговарят на изискванията за осъществяване на обучение чрез работа (дуално обучение), ще бъдат включени в информационна база данни. Създаването и поддържане на такава система ще бъде заложено в наредба, подготвяна от министерството на икономиката. 

Това заяви зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова при откриването на кръгла маса на тема „Бизнес и образование – перспективи и предизвикателства“, организирана от „Национална компания индустриални зони“ ЕАД (НКИЗ).

Наредбата

ще определи условията и реда за включване на предприятие

в информационната база данни и обстоятелствата, които подлежат на вписване, уточни тя.

„Включването на работодатели в информационната база данни ще бъде доброволно и няма да се изисква държавна такса от тях и тя ще е публично достъпна“, поясни зам.-министърът. Участието на бизнеса в изготвянето на учебните програми за дуално обучение също е подкрепяно от министерство на икономиката.

Иванова посочи още, че обучението чрез работа ще помогне за преодоляване на недостига на квалифицирани кадри за предприятията в България и намаляване на младежката безработица. министерството на икономиката, министерство на образованието и науката и министерство на труда и социалната политика са изпълнили съвместно проект „Домино“ за „Швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система“.

„Проектът завърши през 2018 г., в него се включиха над 1600 ученици в обучение чрез работа, 32 професионални гимназии и 170 предприятия“, отчете Иванова. Тя подчерта, че благодарение на прилагането на дуалното обучение,

младите хора започват да работят в приоритетни сектори

на икономиката и в такива, в които бизнесът изпитва трудности с намирането на кадри. Според зам.-министъра е необходимо и създаването на центрове за преквалификация, чрез които да се отговаря на търсенето.

Статистиката показва, че през последните 10 години от създаването си в НКИЗ има реални инвестиции за над 550 млн. лв. и близо 2500 работни места, а в момента текат интензивни преговори с още близо 20 потенциални инвеститори, за инвестиционни проекти за над 160 млн. лева и разкриване на повече от 1000 нови работни места.

„За да продължи тази тенденция много важна е връзката между бизнеса и образованието, за да се създадат общи визии и добри политики и да осигурим висококвалифицирани кадри“, каза още Лилия Иванова.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

СЕМ: С оставката на генералния директор на БНР атмосферата ще се нормализира

С оставката на генералния директор на БНР и с процедурата за избор на нов титуляр искрено вярваме, че атмосферата в БНР ще се нормализира. Това каза Розита Еленова от СЕМ по време на заседанието на Комисията за БНР.