Всички работодатели, които отговарят на изискванията за осъществяване на обучение чрез работа (дуално обучение), ще бъдат включени в информационна база данни. Създаването и поддържане на такава система ще бъде заложено в наредба, подготвяна от министерството на икономиката. 

Това заяви зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова при откриването на кръгла маса на тема „Бизнес и образование – перспективи и предизвикателства“, организирана от „Национална компания индустриални зони“ ЕАД (НКИЗ).

Наредбата

ще определи условията и реда за включване на предприятие

в информационната база данни и обстоятелствата, които подлежат на вписване, уточни тя.

„Включването на работодатели в информационната база данни ще бъде доброволно и няма да се изисква държавна такса от тях и тя ще е публично достъпна“, поясни зам.-министърът. Участието на бизнеса в изготвянето на учебните програми за дуално обучение също е подкрепяно от министерство на икономиката.

Иванова посочи още, че обучението чрез работа ще помогне за преодоляване на недостига на квалифицирани кадри за предприятията в България и намаляване на младежката безработица. министерството на икономиката, министерство на образованието и науката и министерство на труда и социалната политика са изпълнили съвместно проект „Домино“ за „Швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система“.

„Проектът завърши през 2018 г., в него се включиха над 1600 ученици в обучение чрез работа, 32 професионални гимназии и 170 предприятия“, отчете Иванова. Тя подчерта, че благодарение на прилагането на дуалното обучение,

младите хора започват да работят в приоритетни сектори

на икономиката и в такива, в които бизнесът изпитва трудности с намирането на кадри. Според зам.-министъра е необходимо и създаването на центрове за преквалификация, чрез които да се отговаря на търсенето.

Статистиката показва, че през последните 10 години от създаването си в НКИЗ има реални инвестиции за над 550 млн. лв. и близо 2500 работни места, а в момента текат интензивни преговори с още близо 20 потенциални инвеститори, за инвестиционни проекти за над 160 млн. лева и разкриване на повече от 1000 нови работни места.

„За да продължи тази тенденция много важна е връзката между бизнеса и образованието, за да се създадат общи визии и добри политики и да осигурим висококвалифицирани кадри“, каза още Лилия Иванова.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Сипматизанти на Луков се поклониха пред къщата му, други обявиха, че не искат нацизъм

яколко симпатизанти на ген. Христо Луков се поклониха пред портрета му, закачен на перваза на къщата, в която е живял генералът на улица "Тракия" 1 в София. Поклонение на този адрес е единствената разрешена проява, припомниха от МВР.

33 милиона ще получат над 200 фирми за обучение и наемане на работници

„Отделяме 33 млн. лв. за 205 български фирми по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, с които да имат възможността да обучат персонала си, но и да привлекат неактивни и безработни. Сред кандидатите има различни по големина и вид предприятия. Най-разпространени сред тях са предприятия за производство на облекло и на хранителни продукти, IT фирми и др. Стойността на някои от проектите е до 3 млн. лв, тъй като съфинансирането също е много голямо.“ Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова на семинар за журналисти в Банкя. Тя открои основните приоритети за новия програмен период на ОПРЧР 2021-2027 година, като изтъкна, че работата ще бъде фокусирана върху насърчаването на заетостта.