Вкарват червеи в менюто ни

Вкарват червеи в менюто ни

Рецепти за сушенето им в домашни условия заляха нета

Сушеният брашнен червей може да влезе в менюто на европейци. Това сочи изследване на Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ). Документът става първата завършена оценка за храна на основата на насекоми. Преди деликатесът да стигне до трапезата ни Европейската комисия (ЕК) трябва да одобри заключенията им.

Още през 2018 г. ЕОБХ получава писмо от ЕК с искане да бъде проверено дали необичайната храна може да се консумира от хората без риск за тяхното здраве. След няколко месеца работа от санитарния орган преценяват, че имат нужда от допълнителна информация, а изследването на ларвната форма на насекомото Тенебрио молитор продължава чак през 2019 г. Иновативната вечеря представлява

термично изсушен жълт брашнен червей,

цяло изсушено насекомо или такова под формата на прах, чиито основни компоненти са протеини, мазнини и фибри.

Екипът експерти на ЕОБХ стига до заключение, че деликатесът е безопасен за консумация, но въпреки това

има опасност от появата на алергични реакции.

В интернет дори се появиха рецепти за сушенето на безгръбначното. Според една от тях червеите трябва да се поставят в гевгир и да се изплакнат няколко пъти, след което старателно да се изсушат. Следващата стъпка е поставянето им във фризера за 15 минути в кутия или торбичка. Когато се охладят достатъчно, ги подреждаме в тава и печем на 200 градуса, докато станат хрупкави. Според онлайн рецептурника вече изсушените червеи могат да се използват за салати и супи, а също и

да заместят ядките в торти и бисквитки.

Припомняме, че от януари 2019 г. влезе в сила новата регулация относно иновативните храни. Основните във вече съществуващата са свързани с разширяването на категориите на подобни ястия - за такива могат да се приемат продукти от растения, животни, микроорганизми и минерали като насекоми, витамини и хранителни добавки. Всички одобрени от тях пък ще влизат в специализиран списък, който ще се обновява периодично. Веднъж попаднали в него, храните вече свободно могат да потеглят към европейските пазари.

Именно след приемането на новия регулационен документ, ЕОБХ е затрупан с предложения относно необичайните за вкуса на повечето потребители храни. Сред тях са

яйчена мембрана, сушени щурци, масло от коноп

и бактерията Mycobacterium manresensis.

Изследователят на потребителските нагласи към Университета в италианския град Парма Джовани Согари обобщава, че хапването на насекоми е отблъскващо за много европейци заради собствения им социален или културен опит, но с времето е напълно възможно мнението им да се промени.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.