Висшистки се решават на трето и четвърто дете в пандемията

Висшистки се решават на трето и четвърто дете в пандемията

Добре образовани майки се решават да родят трето и дори четвърто дете в пандемията. Наблюденията са на д-р Диана Аргирова, началник на отделението по неонатология в УМБАЛ „Пловдив“. Признанието тя направи в деня на светеца, покровител на пеленачетата и малките деца.

„Св. Стилиян е името, което избрахме да носи нашето отделение. Християнският светец, наречен още Детепазител, е закрилник на пеленачетата и малките деца”, разказва тя, като добавя, че светецът е почитан и като покровител на педиатрите.

Празникът се отбелязва за здраве на всички новородени бебета. Персоналът на отделението е отдаден на каузата да им помага и да ги лекува, защото те са най-ценното в живота и са бъдещето на нацията, казва шефката на отделението.

„Въпреки пандемията от лятото насам се забелязва леко нарастване на броя на новородените деца, което много ни радва“, обясни д-р Аргирова. По думите й друга положителна тенденция напоследък е също, че все повече високообразовани майки раждат трето и дори четвърто дете. „Да се надяваме тази тенденция да се запази“, казва тя.

Всяка година в България се раждат преждевременно около 6000 бебета. Ежегодно през отделението по неонатология в „УМБАЛ-Пловдив“ преминават средно около 150 бебета, дошли по-рано на бял свят, като най-малкото е момиченце от Пловдив, родено 650 гр. „Около 15% от новородените деца при нас са с различна степен на недоносеност. Процентът тук е по- висок от средния за страната, който е 10-11%, а причината за това са възможностите на неонатологично отделение  за отглеждане на  новородени с екстремно ниско тегло“, заяви д-р Аргирова.

Отделението по Неонатология в „УМБАЛ-Пловдив" е модерно -оборудвано е с най -съвременна медицинска апаратура. Разполага и със специални семейни стаи, където родителите и бебетата контактуват в комфортна обстановка и изграждат връзка помежду си. По този начин се облекчава стресът за семейството, който настъпва от продължителния престой на детето в болницата. Стабилизират се семейните отношения в този тежък период. Освен това родителите могат да провеждат там консултации с лекуващите специалисти.

„Нашият стремеж е да осигурим възможно най-качествените грижи, с които да гарантираме на „малките герои“ пълноценно развитие“, посочи д-р Аргирова.

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.