Висшето онлайн и след 13 май
2

Висшето онлайн и след 13 май

Студентите продължават лекции онлайн и след 13 май, а изпити очи в очи ще има само по някои специалности. Това показа проверка на “Телеграф” из университетите в страната. Някои вузове още не са обявили решение за присъствените занятия, както и за провеждане на изпити в реална среда. Затова притеснени студенти писаха до редакцията ни, настоявайки за яснота. Бъдещи висшисти искат да знаят и как ще карат студентската си практика, която също е блокирана заради пандемията.

В отговор на „Телеграф“ от МОН отговориха, че в рамките на академичната автономия всеки вуз трябва да изготви план как да завърши учебната година. При спазване на епидемиологичните изисквания и гарантиране на равнопоставеност и прозрачност да организира и проведе кандидатстудентската кампания, обясниха от ведомството на Красимир Вълчев.

До 15 май университетите трябва да публикуват на сайтовете си предприетите мерки. Някои ще вземат решение днес. В УНСС вече е издадена заповед, че учебната година ще приключи дистанционно. За изпитната сесия обаче може да се направи изключение само за някои специалности, обясниха от вуза. Студентите от Софийския университет до 25 май със сигурност няма да влизат в аудиториите.

От Техническия университет казаха, че ще дадат окончателен отговор днес, след като излезе заповедта на ректора. Масово в пловдивските университети няма да има присъствени занимания. В АМТИИ например ще правят онлайн кандидатстудентски изпити на 20 май. В електронна среда ще се провеждат учебните занятия в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ до края на втория семестър на учебната 2019/2020 година. Семестриалните изпити на студентите в редовна и задочна форма на обучение ще се провеждат неприсъствено, също в електронна среда, при следване на графика на учебния процес. Забранява се провеждането на присъствени занятия и изпити във всички сгради на висшето училище до 13 юли 2020 г., се казва в заповед на ректора на ПУ „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Румен Младенов, издадена на 8 май.

Във Великотърновския университет със заповед на ректора проф. Христо Бонджолов присъствието в университета на студенти и служители се забранява до края на месец юни. Лекциите се провеждат онлайн, а вече започнаха онлайн и кандидатстудентските изпити. По същия начин онлайн ще се провеждат и изпитите от лятната сесия, както и държавните изпити.  

По проблема за студентските стажове, който също вълнува бъдещите висшисти, от МОН припомниха, че проектът „Студентски практики - Фаза 2“ е стартирал в началото на тази година. Процесите по кандидатстване и одобряване на обучителни организации и студенти продължават и в момента. В периода на извънредното положение с оглед спазване на задължителните мерки, както и във връзка с необходимостта от кадри в помощ на определени професии в тази ситуация беше дадена възможност при желание и при спазване на мерки да се провеждат отделни практики (като например IT специалисти), обясниха от министерството. 

Студентите от останалите професионални направления и специалности преработиха графика си на работа така, че да могат да стартират след приключване на извънредното положение. Към момента има 740 регистрирани обучителни организации и 6414 регистрирани студенти, отчетоха от МОН. Срокът за изпълнение на проекта е 40 месеца - от 13.01.2020 г. до 12.05.2023 г. Предвижда се 44 000 студенти от 44 висши училища - партньори по проекта, да имат възможност да проведат практическо обучение по специалността, по която се обучават, в реална работна среда. „Телеграф“ поиска и становище от университетите.

Доц. д-р Росен Кирилов, главен секретар по практическо обучение и връзки с бизнеса на УНСС, обясни, че до момента с оглед на извънредното положение не е било възможно изпращането на студенти за провеждане на практическо обучение в реална работна среда. Регистрирани са вече 39 академични наставници, които от няколко седмици започнаха да поемат студенти, каза още той пред „Телеграф“. Очаква се до две седмици да приключи обществената поръчка за избор на застраховател за сключване на застраховки „Злополука“ на студентите, включени в практическо обучение.

Всички саморегистрирани студенти в платформата се одобряват ежедневно. Днес ще бъде публикувана информация на сайта на УНСС в раздел „Практики“ относно начините и сроковете за приемане на договори на студенти, като приемът ще се извършва изцяло по електронен път, като само подписването на договорите ще бъде присъствено или ще се приемат договори, подписани от студентите и изпратени с куриер. За целта екипът на проекта в УНСС разработи специално софтуерно приложение, позволяващо електронно приемане на договори, каза доц. Кирилов.

Ръководството на СУ търси и решение за провеждането на студентските практики по учебния план. В тази посока предложенията са няколко - те да се проведат дистанционно, където това е възможно, а в други случаи да се отложат за догодина с промяна на учебния план. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.