Лекари спасиха живота на 10-годишно дете с уникална операция
2

Лекари спасиха живота на 10-годишно дете с уникална операция

Животът на 10-годишно дете от Шумен бе спасен, благодарение на професионализма и уменията на специалистите от УМБАЛ „Света Марина“ – Варна и високотехнологичното оборудване, с което болницата разполага.

След установен тежък мозъчен кръвоизлив и в увредено общо състояние малкият пациент е насочен по спешност към варненската университетска болница. Във Варна е извършен ядреномагнитен резонанс за по-детайлно установяване на кръвоизлива. Вследствие на изследването е диагностицирана тежка вродена артериовенозна малформация на жизненоважно място в мозъка.

Събира се мултидисциплинарен екип от интервенционални рентгенолози, детски невролог, педиатър, неврохирург и реаниматори. Поради бързото влошаване на състоянието на детето, екипът взима решение да бъде приложено ендоваскуларно лечение. Доц. д-р Георги Тодоров, интервенционален рентгенолог в Клиниката по образна диагностика към УМБАЛ „Света Марина“, извършва успешно животоспасяващата интервенция.

Благодарение на бързата и адекватна реакция на лекарите и модерната апаратура, малкият пациент е спасен и се възстановява успешно. „Клиничното състояние на детето се влошаваше динамично и се наложи да бъде извършена спешна операция. Установената артериовенозна малформация се намираше в малкия мозък, в непосредствена близост до ствола на мозъка, където са разположени центровете за сърдечна дейност и дишане. Приложихме изключително съвременен метод на лечение и спасихме детето, което се възстановява отлично“, обясни доц. д-р Тодоров.

Артериовенозните малформации са състояния, при които патологичните съдови структури са тясно преплетени със здрава мозъчна тъкан и е много трудно да се разбере каква част от мозъка може да пострада по време на интервенция. Съдовите малформации са патологични находки, които са голямо предизвикателство пред медиците, тъй като изискват много усилия, за да бъдат лекувани, без да бъде нанесена вреда на здравата тъкан, коментира специалистът.

Доц. д-р Чавдар Бъчваров, интервенционален рентгенолог в Клиниката по образна диагностика към варненската университетска болница, пояснява още: „Съдовите малформации имат различни възможности за лечение и една от най-атрактивните, които развиваме тук, е високоспециализираното ендоваскуларното лечение.

УМБАЛ „Света Марина“ – Варна разполага със съвременна апаратура от последно поколение и обучени медицински екипи, благодарение на което ние имахме възможност да планираме дейностите си и да извършим успешно операцията. Един екип е силен тогава, когато в него има хора с различни качества и всеки знае какво прави, тогава можем да имаме краен резултат, който да ни удовлетворява - резултат, който се измерва със спасен живот“, коментира още доц. Бъчваров.

Родителите на 10-годишния пациент изказаха своята огромна признателност към целия екип от специалисти на варненската университетска болница. „Вече сме по-спокойни, страшното е зад гърба ни. Благодарим на всички, които поеха детето от самото начало и се грижиха за него с внимание и отдаденост. Изключително бързата реакция и професионализъм на лекарите в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна спаси живота на сина ни“, сподели майката на детето Катерина Машева.

Варненските лекари продължават да доказват своя висок професионализъм, въпреки че са изправени пред голямото предизвикателство на тежката пандемична обстановка. Спасените пациенти през годините са много, но да дадеш втори шанс на дете да се радва на детството си, се помни винаги.

УМБАЛ „Света Марина“ е втората по големина болница в България и основна база на МУ-Варна. От 2016 г. на територията й функционира най-големият високотехнологичен мозъчно-съдов център за Североизточна България, където се провеждат всички диференцирани методи на лечение на острите мозъчни инсулти – интравенозна тромболиза и ендоваскуларно лечение. П

рез отделението за лечение на остри инсулти, обособено през 2014 г., месечно преминават над 100 пациенти. Младите лекари имат възможност да получат най-добрата практическа подготовка за провеждане на ендоваскуларно лечение от специалистите в лечебното заведение, благодарение на натрупания им клиничен опит през годините.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.