Вирусът на дезинформацията

Вирусът на дезинформацията

„Дезинформацията сама по себе си е вирус”, смята американският журналист Бриана Кейлър. В условия на пандемията, когато всички останахме затворени по домовете си, „забили нос” в смартофона си, твърдението й се оказва повече от вярно. В основен източник на новини се превърнаха не лицензираните журналистически сайтове, а социалните платформи за онлайн комуникация.

„Мъжът на приятелка на моя колежка каза”, „Чух от някъде” са само част от изразите, след които се изсипва помийна яма от лъжливи твърдения, на които често се доверява населението у нас. За разлика от специализираните издания, в тях могат да бъдат открити „новини” на напълно разнообразна тематика - от преброяване, та чак до ваксинация. Именно тези два фактора се оказват в основата на страховете, който мъчеха цял един пловдивски квартал – да не бъдат принудени да се ваксинират след посещението на преброител в техния дом. За някои опасенията им вероятно звучат абсурдни, истината обаче е, че информационната кампания не е силната страна на българските институции. Така неведнъж или два пъти сме се сблъсквали с опасността дезинформацията да доведе до провал на ваксинационната или преброителната кампания.

Макар „битката” повече българи да се ваксинират да ми се струва изгубена, то войната на преброителния фронт все още продължава. Между враждуващите страни – преброителите и население, застават учителите, които влизайки в ролята на народни будители, имат трудната задача да разяснят на населението какво всъщност представлява преброяването. Диалогът между институциите било здравни или статистически служби и нашенци сякаш отдавна е останал в историята, а някъде в промеждутъка от години липса на комуникация се спотайват потребителите, които бавно, но сигурно се обграждат с фалшива информация в интернет. Из мрежата не липсват тролове, които твърдят, че са забременели след ваксина или че преброителите кроят пъклен план да ваксинират населението против волята му. Макар повечето онлайн потребители да съзнават абсурдността на написаното и да го отминават с насмешка, често най-бедната и необразована част от населението се хваща на този така аматьорски скалъпен капан.

Ирландският писател Джон Бърнард Шоу пише „Пазете се от невярната информация, тя е по-опасна дори от невежеството”. Осмисляйки твърдението му, мога да заключа, че провалът на различни кампании и допитвания до населението може да бъде избегнат единствено, ако двете участващи страни комуникират помежду си.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.