0

Б ългария не е достигнала пика на коронавируса. Това заяви вирусологът в НЦЗПБ доц. Любомира Николаева-Гломб. Тя съобщи, че в момента в страната няма регистрирани случаи на вариантите Ламба и Мю, но се констатира пълна доминация на Делта.

България не е достигнала пика на коронавируса. Това заяви вирусологът в НЦЗПБ доц. Любомира Николаева-Гломб. Тя съобщи, че в момента в страната няма регистрирани случаи на вариантите Ламба и Мю, но се констатира пълна доминация на Делта.

„Към момента бавно изкачваме. Стръмно е изкачването, което наблюдавахме при предишните вълни и това, което наблюдаваше Западна Европа и Америка при вълната с Делта варианта. При нас особеността е, че по-полегато върви кривата на изкачването”, добави още експертът.

Доминацията на Делта варианта се доказва от ежеседмичните отчети на НЦЗПБ. „Секвенират се около 500 проби, всичко е с този вариант. Неговите особености - по-голяма заразност, резултатът - повишена заболеваемост и леталитет”, добавя вирусологът.

Тя обясни и защо Делта вариантът поразява повече децата и младежите. „Дължи се на по-голямата инфекциозност. И предишните варианти засягаха децата, просто не го забелязвахме, поради особеностите на имунната система. Те се заразяват, но не го прекарват така тежко, както възрастните”, уточни доц. Гломб.

ТРАГЕДИЯ: Новородено е сред жертвите на COVID-19 у нас

Вирусологът обясни дали Делта протича по-леко при прекаралите вече някои от предишните варианти на COVID-19. „Няма правило. Има случаи, при които повторното заразяване е безсимптомно. Има и такива, при които повторното заболяване е с по-леки симптоми, но са описани и достатъчно случаи, при които повторното заболяване е по-тежко, дори и смърт”, добави тя.

COVID-19: Безплатните лекарства не се изписват

Доц. Гломб посочи, че би препоръчала бустерна доза от ваксините срещу COVID-19. „Бих препоръчала, особено в българските условия, защото вероятността човек да се зарази повторно е доста голяма. Трета бустерна доза не се препоръчва за млади, здрави хора - ваксинирани, които не са на първа линия. Поради чисто етични съображения, за да има достатъчно ваксини за страните, които не могат да си ги позволят. И другата е защото все още липсват достатъчно на брой изследвания за ефекта на третата доза по отношение на защитата”, каза тя.

Проф. Балтов с мрачна прогноза за смъртността от коронавируса

Относно поставянето на грипна и COVID ваксина, тя каза. „Нека се придържаме към казаното от регулаторните органи. Препоръчва се да има отстояние от две седмици между прилагането им”, заяви доц. Гломб.