0

К оронавирусът ще зарази милиони хора, а епидемията може да продължи с години, докато не бъде разработена ефективна ваксина. Това заяви  Чарлз Калишър – вирусолог, почетен професор в университета в Колорадо.

Коронавирусът ще зарази милиони хора, а епидемията може да продължи с години, докато не бъде разработена ефективна ваксина. Това заяви  Чарлз Калишър – вирусолог, почетен професор в университета в Колорадо.

Според него, избухването на подобни огнища на заразяване ще бъдат все по-често явление.

Епидемията може да продължи с години. В зависимост от разпространението на вируса по света, той ще засегне милиони хора. Онези, които не бъдат заразени, могат да станат преносители по време на втората вълна от епидемията, смята ученият.

Дори и след като бъде разработена ваксина срещу този вид коронавирус, той самият няма да изчезне.
Калишър смята, че при тази ситуация не може страните да се разделят на сигурни и уязвими, тъй като рискът е еднакъв за всички. Досега няма ръст на заболеваемостта в южното полукълбо, което е свързано или с особеностите на жизнеспособност на самия вирус, или той все още не се е разгърнал там. Разбира се, ситуацията може да се промени всеки момент, а никой не е в състояние да изчисли мащабите на една евентуална епидемия в райони, които са абсолютно неподготвени за това.

Ученият е на мнение, че епидемии с летален изход за болните в близко бъдеще ще стават все по-често явление. Причината за това, според него, е че хората унищожават природните зони, които осигуряват кислород и други ресурси.

Основното, което правителствата следва да направят, е да опазват околната среда, да ограничат използването на въглища, нефт и природен газ и да се подготвят превантивно за лечение на все още неоткрити вируси. От особено важно значение е политиците да подкрепят изследователите и учените и да се вслушват в техните препоръки.