0

Н овооткрит вирус има мистериозното свойство да въздейства своите приемници подобно на горгоната Медуза – митично чудовище с женско лице и змии вместо коси, чийто поглед превръща хората в камъни.

Новооткрит вирус има мистериозното свойство да въздейства своите приемници подобно на горгоната Медуза – митично чудовище с женско лице и змии вместо коси, чийто поглед превръща хората в камъни.

За късмет на човечеството, приемниците му могат да бъдат единствено амеби. Именно заради необичайната си особеност вирусът, открит в калните води на горещ извор в Япония, е наречен Медузавирус.

Той заразява едноклетъчните организми - вид амеба, Acanthamoeba castellanii и принуждава амебите да образуват дебела външна обвивка и да преминават в състояние на покой, известно като енцистмент. Амебата може да премине в това състояние и по естествен път при неблагоприятни условия на околната среда.

Външният слой на този уникален гигантски вирус е покрит със шипове със сферични глави (около 2600 на брой), използвани за защита на генетичния му материал и с това също напомня покритата със змии глава на горгоната Медуза от митологията.

Специалисти от Университа в Киото и Токийския научен университет - твърдят, че става дума за напълно ново семейство от гигантски вируси и предлагат вирусът да бъде класифициран в ново семейство - Medusaviridae. Гигантските вируси са група от наистина големи вируси - някои от тях са по-големи от типичните бактерии, но те носят името си и заради своите изключително големи геноми, които съдържат много уникални гени, които не се срещат в други живи организми.

Интересен е фактът, че редица гени на Medusavirus са били открити в самите амеби. Това значи, че медузавирусът е заразил амебите преди хиляди или дори милиони години и двата микроорганизма са извършили обмен на гени в хода на еволюцията.

Медузавирусът е изключително странен, дори и за гигантски вирус. Изследователите смятат, че изследването му може да помогне да се хвърли някаква светлина върху това, как гигантските вируси се вплитат в еволюционната история на еукариотните клетки, клетките, които изграждат гъби, растения и животни. Те откриват, че редица гени на медузавируса са всъщност вътре в генома на амебата-гостоприемник. Това би могло да подскаже, че прехвърлянето на гени е станало между тях преди много време и може да е помогнало за оформянето на техните еволюционни пътища.

"Разбира се, ще бъде много интересно, ако вирусите наистина са повлияли на раждането на еукариотите", добавят изследователите. „Смята се, че вирусите са изиграли важна роля в еволюцията и развитието на живота. С откриването на този медузавирус успяхме да наблюдаваме нови улики за това как гигантските вируси са се включили в еволюцията на древните еукариоти”.

Гигантските вируси са открити едва в началото на този век. Преди това учените са ги мислели за бактерии. Те непрекъснато изненадват изследователите, размивайки границите между вирусните частици и клетъчния живот.