0

Ф ренските власти потвърдиха, че силно заразният вирус по доматите (ToBRFV), който засегна няколко европейски страни, е бил регистриран в стопанство в страната, съобщи АФП.

Френските власти потвърдиха, че силно заразният вирус по доматите (ToBRFV), който засегна няколко европейски страни, е бил регистриран в стопанство в страната, съобщи АФП.

Огнището е във Финистер, в Бретан, и е ограничено в едно стопанство и два парника. Засегнатата ферма е била затворена, за да се унищожат растенията и възможно най-скоро да се дезинфектира мястото.

Появил се за първи път в Израел през 2014 г., вирусът беше открит през 2018-а в Мексико, САЩ, Германия и Италия, а през 2019 г. и в Нидерландия, Великобритания и Гърция. Според Националната агенция за санитарна безопасност на храните, околната среда и труда вирусът може да зарази всички растения в даден производствен обект. Това го прави опасен за културите с висока плътност на засаждане и за оранжерийните култури.

Заразеният плод губи всичките си вкусови качества, тъй като се прекъсва процесът на зреене, променя се качеството на месестата му част и е непригоден за продан. При болното растение се наблюдават мозайки по листата, петна и некрози по цветовете и обезцветяване с жълти и кафяви петна върху плодовете, които могат също да са деформирани.

Тече разследване на европейско равнище, за да се установи откъде идва този вирус, но вероятно източниците са Великобритания и Нидерландия.