Виното и бирата с по-нисък налог до края на 2021 г.  (ОБНОВЕНА)

Бюджетната комисия към НС прие

Виното и бирата с по-нисък налог до края на 2021 г. (ОБНОВЕНА)

Туроператорите ще връщат пари до 31 декември 2020 г.

Бирата и виното вече ще се облагат с данък от 9%. Промяната трябва да влезе в сила от 1 август и да продължи своето действие до края на 2021 г. Това стана ясно след приети на второто четене от Комисията по бюджет и финанси промени в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ). 13 от депутатите гласуваха "за", един "против" и трима се "въздържаха".

Именно чрез ЗМДТ бе променен и Законтът за данък върху добавената стойност. Предложението бе внесено от ОП този понеделник, като е съгласувано с коалиционните партньори от ГЕРБ. Така кръгът от услуги, които се ползват с по-нисък налог, бе разширен. Така алкохолните напитки, предлагани в ресторанти или при кетъринг услуги, ще бъдат с нов налог.

“Един път пробив в единната ставка само може да се разширява, но не и да се намалява”, коментира председателката на бюджетната комисия към НС Менда Стоянова. Тя се обяви принципно против намаляването на ДДС, подобно на първата промяна на

единната ставка

за хотелиери, ресторантьори и бебешки храни и пелени. Според Стоянова от Еврокомисията може да започнат наказателна процедура срещу България, тъй като намалението за туроператорите е против евродиректива за ДДС облагането. „То продължава да противоречи на директивата и сега, и предполагам, че ще имаме инфрийчмънт (наказателна процедура) като го приемем, но това тепърва предстои да видим“, каза Стоянова. 

По думите й бирата и виното са напитките, които основно се потребяват в нощните заведения, където храна не се предлага. От БСП подкрепиха мярката, но поискаха от финансовото министерство разчети какви средства няма да влязат в бюджета заради намалението. От ведомството на Кирил Ананиев отвърнаха, че още при предишната промяна на ставката е посочено, че приходите от ДДС върху туристическите услуги са 19 млн. лв., а от фитнесите - 4 млн. лв.

Комисионната, която туроператорите и турагенциите вземат, също ще се облага с 9% ДДС. Тук влизат и екскурзиите, организирани от тях чрез случаен превоз. До момента случайният превоз се облагаше с единната ставка от 20 на сто. Сега, независимо дали е част, или не от туристическата услуга, той също ще има налог от 9%. Бизнесите, които предоставят

услуги за използване на спортни съоръжения,

също влизат в групата. Това включва фитнеси, футболни игрища, басейни и пр. Туроператорите пък ще имат време до края на 2020 г. да предлагат ваучери за неосъществили се пътувания, основно международни, или да връщат суми.

Чрез Закона за мерките и действията по време на извънредно положение бе прието това да се случва до края на извънредното положение, но срокът не удължен. “Мярката засяга хора, които са капарирали своите пътувания, но няма да могат да получат заместващо пътуване или своите пари обратно, но туроператорите също капарират - обикновено самолетни превози, хотели”, коментира Стоянова.

Хотелиерите пък вече ще подават декларация за облагане с туристически данък за предходната календарна година в срок до 31 януари следваща година, което е с 1 ден повече спрямо предишния срок.

Днес бе прието общините да може да освобождават от такса "Смет" тези фирми, които са преустановили дейност заради пандемията. За шофьорите отпада задължението да представят удостоверение при предаване на МПС за разкомплектуване.

По предложение на Валери Симеонов се измениха и текстове в Закона за автомобилните превози. При временно спиране от движение на МПС за не повече от 12 месеца

водачът ще разполага с 2 часа

да придвижи автомобила си до място за домуване. Същото ще се отнася и до МПС, които извършват международен превоз на пътници и товари, но без разрешително, или такива, които се движат по автобусни линии под формата на случаен или специализиран превоз, превоз за собствена сметка или таксиметров превоз. Новите правила ще трябва да се спазват от тези, които превозват пътници или товари, но нямат постоянен адрес на територията на страната или изискваните обезопасително колани. Решението бе прието с едва 1 "въздържал се".

Според Закона за движение по пътищата собствеността на автобомили се прехвърля с писмен договор и с нотариално заверени подписи на страните. След приети изменения прехвърлянето на регистрирани автомобили, ремаркета с товароносимост над 10 тона, колесни трактори и мотоциклети с обем на двигателя над 350 куб. см ще става по тези правила, дори при прекратена регистрация на превозното средство.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.