0

Н а хърватския полуостров Пелешац, недалеч от Дубровник, се намира малкото селце Драче.

На хърватския полуостров Пелешац, недалеч от Дубровник, се намира малкото селце Драче.

Тук се намира първата и единствена в света подводна винарна, изградена сред останките на потънал в Адриатическо море кораб. Туристите могат да направят подводно гмуркане, за да разгледат избата и винената продукция.

Полуостров Пелешац е известен със своите лозя, от които се произвеждат различни видове вино, включително прочутото дингач – кралят на хърватското вино. Но през 2011 г. винарна Edivo решава да предприеме алтернативен подход за отлежаване на божествената напитка – като се потопи под водата, съобщава „Евронюз“.

Лиценз

Винарната е първата в света, която има разрешително за отлежаване на виното в морето. Тя е единствената, която има патент да продава виното в амфора – античен съд, традиционно изработван от керамика.

Иноваторите, които стоят зад тази идея, твърдят, че отлежаването на виното по този начин му придава уникален вкус и ухание.

„Стигнахме до идеята да правим подводно вино, защото обичаме да се гмуркаме, както и всичко, свързано с морето“, казва Нивес Роман, мениджър на винарната.

Първа

Първата бутилка с отлежало под водата вино се появява през 2013 г. В началото екипът опитва няколко места около полуострова, а локацията, която използват сега, е идеална заради постоянната температура от 15 ºC през цялата година. Стабилната температура е ключът при правенето на вино.

Винарите решили да нарекат уникалното си творение Navis Misterium – Мистерията на морето.

Сортове

Виното се произвежда от местни лозя със сортове, някои от които са с произход от Хърватия, като дигнач. То отлежава в бъчви една година, преди да бъде потопено на дълбочина между 18 и 25 метра, където продължава да отлежава още две години.

През това време виното е запечатано в теракотена амфора или бутилка. То не се излага на слънчева светлина, докато не се отвори и налее в чаша.

„Всяка амфора е ръчно изработена като преминава през 14-дневна процедура по обработване и почистване, след като бъде извадена от водата“, обяснява Роман. „Коралите, мидените черупки и водораслите стават част от дизайна на опаковката. Следователно, всяка амфора или бутилка се превръща в уникален скулптурен шедьовър – перфектен сувенир с подписа на Адриатика“, добавя той.

Екипът водолази на компанията проверява избата на всеки две седмици, като междувременно води туристи на разходка под водата. След този подводен тур гостите могат да се наслаждават на прясна морска храна, която върви идеално с уникалното вино.