Винари кандидатстват за кризисно съхранение на вино от 1 март

Винари кандидатстват за кризисно съхранение на вино от 1 март

От 1 до 12 март 2021 г. винари могат да кандидатстват по мярка „Кризисно съхранение на вино“. Бюджетът по нея е в размер на 5 млн. лв. Това съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд "Земеделие". 

Припомняме, че това е временна извънредна мярка с цел преодоляване на смущенията на пазара в лозаро-винарския сектор на Европейския съюз (ЕС), породени от пандемията от COVID-19.

Съхранението на вино ще се извършва в складове или собствени помещения за съхранение в обекти за производство на вино. За финансова помощ могат да кандидатстват

винарски предприятия, вписани в лозарския регистър като винопроизводители,

съгласно Закона за виното и спиртните напитки. Допустими кандидати са и организации на производители, асоциации на организации на производители, групи производители и междубраншови организации в сектор винено грозде.

Допустимият период за подпомагане на складирани количества вино по мярката е

16 октомври 2020 г. – 20 септември 2021 г.

Размерът на финансовата помощ е 0,07 лв. за един литър вино, складирано за период от 1 месец, или еквивалентната/преизчислената стойност на ден. Максималният размер на съфинансирането от Европейския фонд за гарантиране на земеделието по мярката е 100 % от стойността на допустимите разходи.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.