Безопасен ли е интернетът и често ли споделяме лична информация с непознати? Това дискутираха световноизвестният режисьор Вим Вендерс, който е посланик на кампанията SaferInternet4EU, и ученици от столичната Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“.

По думите на Вендерс, живеейки в дигиталното общество вече 10 - 20 години, ние и нашите деца се нуждаем да бъдем подготвени за опасностите в мрежата. „Намирайки се в нова ера, младите европейци трябва да

знаят какво да вземат от миналото

и какво да очакват от бъдещето. Повече отвсякога е важно да мислят критично, да умеят да открояват фалшивото от истината“, обясни Вендерс. По време на дискусията Вендерс постави въпроси като за какво младите хора използват интернет, чувстват ли се безопасно в мрежата и как успяват да разберат дали не са изгубили идентичността си в киберпространството? Дискутирани бяха и теми, свързани с това дали внимаваме какво публикуваме в интернет и приятели ли са ни лицата от другата страна на компютъра. Повечето от учениците бяха категорични, че използват онлайн пространството предимно за да се свързват с приятели, да опознават чуждите култури и да упражняват чуждия език, който изучават. Те се обединиха още и върху твърдението, че е много

лесно да изгубиш себе си в мрежата

Като проблем откроиха и факта, че част от младежите предпочитат да се крият зад паравана на онлайн пространството, вместо да общуват лице в лице с познатите. Освен това там било по-лесно завързването на нови приятелства. Еврокомисарят Мария Габриел пък посочи като основен проблем кибертормоза. „Заедно с Вим Вендерс отправяме послание за превръщане на онлайн пространството в място, пълно с уважение, възпитание и култура. Ценностите, които имаме в офлайн пространството, да ги пренесем и онлайн. Когато има тормоз в мрежата, хората, вместо да бъдат просто свидетели, трябва да се притекат на помощ. Важно е да изградим едно общество, в което новите технологии носят повече ползи, отколкото рискове“, добави Габриел. Според нея младите хора трябвало да бъдат обучавани и в това какво означава конфиденциалност на личната информация. Кампанията SaferInternet4EU продължава вече година и цели да обогати културата и въображението на подрастващите. Досега тя е успяла да стигне до над 30 млн. европейци.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Олигарсите Баневи олекват с имане за 140 млн. лв.

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) взе решение за внасяне в Бургаския окръжен съд на иск за отнемане на имущество срещу Николай и Евгения Баневи и свързани с тях юридически лица на обща стойност 140 523 982.29 лв.

Връщат тировете за Дунав мост на бул."България" след катастрофата със загинали ученици

Областната управа предлага връщане на старата организация на движение на тировете, които чакат да преминат Дунав мост, заради вчерашната катастрофа край Русе, съобщи заместник-областният управител Валентин Колев.

Граждани на десет държави от ЕС, включително българи, са сред потърсилите съдействие, за да се върнат от Китай

Две българки в болница под наблюдение за коронавирус (ОБНОВЕНО)

Граждани на десет държави от ЕС, включително българи, са сред потърсилите съдействие, за да се върнат от Китай

Две българки, които са се завърнали от Тайланд и Китай са приети в болници и са поднаблюдение за коронавирус. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг. Първата, която се е върнала от Тайланд е в болницата в Добрич, а другата – пристигнала от Китай е в столично лечебно заведение.