0

К азват, че лошите момчета обичат бързи и брутални коли. Поредицата „Бързи и яростни” е най-яркият пример за това твърдение. Тогава си задавам въпроса, а какви коли обичат добрите момчета? Бавни ли – не. Може би добрите момчета не си падат по американски мускули с двигател V12 под капака, нито пък по Nissan GT-R или Porsche 911 Turbo със зашеметяващо ускорение. Всеки съвременен човек обаче би харесал спортния мъник Volkswagen Up GTI, с който досадните ежедневни маршрути могат да се превърнат в забавно преживяване.

Казват, че лошите момчета обичат бързи и брутални коли. Поредицата „Бързи и яростни” е най-яркият пример за това твърдение. Тогава си задавам въпроса, а какви коли обичат добрите момчета? Бавни ли – не. Може би добрите момчета не си падат по американски мускули с двигател V12 под капака, нито пък по Nissan GT-R или Porsche 911 Turbo със зашеметяващо ускорение. Всеки съвременен човек обаче би харесал спортния мъник Volkswagen Up GTI, с който досадните ежедневни маршрути могат да се превърнат в забавно преживяване.

Носталгията по колите от 80-те години

Нищо не създава носталгия към автомобилите от 80-те години на миналия век повече от комбинацията пепитен плат, ръчни скорости и максимално опростен интериор. Настоящият Volkswagen Up GTI е модерният прочит на първото поколение на Golf GTI. Легендарният хечбек остава в историята като третата най-добра кола на 80-те години, благодарение на технологията за горивно впръскване, чрез която още тогава в модела инженерите са постигнали мощност от 110 к.с. Връщайки се обратно в XXI век, интериорът на новия Up GTI е един от най-смелите и красиви в класа си.

Тартанът, в който са облечени седалките, червеното табло на пиксели и червените контрастни шевове на волана са изглежда точната формула да върнеш ретрото на мода. При това да изглежда сякаш е от колекция за този сезон.

Проект от Milltek вдъхновява собственика

Но нещо все пак липсва. Нещо отвън прави този Volkswagen Up GTI по-безличен от ярко червено Ferrari в петък вечер пред казиното в Монте Карло. И това трябваше да бъде променено. „Разглеждах различни проекти в интернет, когато попаднах на един, направен от Milltek. Веднага разпознах себе си в него и пожелах да имам същия автомобил.

Подобренията по конкретния Volkswagen Up GTI не бяха само оптични, имаше и доработки по двигателя, окачването, интериора. Аз просто не се нуждаех от тях. Това, което истински ме грабна беше визията. Същия ден се свързах с Наско и го попитах дали може да преобрази и моя автомобил. Както виждате, колебания от негова страна не е имало”, разказва с усмивка на лицето собственикът на колата.

Вилнер оставя отпечатък върху творението

„Не рядко ни се случва да имаме клиенти, които си харесват някой проект в интернет и идват при нас с идеята да направим техния автомобил едно към едно с този от снимките. Разбира се, това технически е невъзможно, защото артистът не може да не остави личен отпечатък върху творението си, а и все пак не е редно да копираме.

Milltek са страхотна тунинг компания и проектът на Volkswagen Up GTI им се е получил много добре”, споделя Атанас Вилнер, създател на ателието Vilner Garage. Дизайнерите от Vilner Garage заимстват идеята за проекта от Milltek, а самият Атанас Вилнер пречупва всеки детайл през собствената си призма. И макар на пръв поглед колите да изглеждат еднакви, ако се загледате ще откриете почерка на ателието зад всяка една извивка.

Геният на Milltek съчетава таланта на Vilner

От разчупената форма на четириъгълниците, до подредбата им върху купето, този проект съчетава гениалността на Milltek и творческия талант на Vilner Garage. „Мисля, че автомобилът се получи страхотно. Числото 21 има много голямо значение и спомен за клиента, затова и заменихме оригиналното 35 с него. За нас е важно не само да взимаме предвид всяко желание на клиента, но и да създаваме авторски проекти. Наистина смятам, че това е проектът, който най-добре описва именно тази наша философия и показва, че ценим и зачитаме труда на наши колеги”, допълва Вилнер.

Спринтира от 0 до 100 км/ч за 8,8 секунди

Настоящият Volkswagen Up GTI наистина е спортен мъник и това показват категорично техническите му характеристики. Представеният през есента на 2017 година Volkswagen Up GTI е вдъхновен от първия Golf I GTI от 1976 година. Под предния капак на модела е монтиран 1,0-литров 3-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор и директно впръскване, който развива максимална мощност 115 к.с. и максимален въртящ момент от 200 Нм.

Двигателят е комбиниран с 6-степенна механична скоростна кутия. С този арсенал тежащият едва 970 кг Volkswagen Up GTI се изстрелва от 0 до 100 км само за 8,8 секунди и достига максимална скорост от 196 км/ч. Спортният модел е оборудван с филтър за твърди частици, както и старт-стоп система. Средният разход на гориво според стандарта WLTP е само 5,5 л/100 км.

Притежава типичните белези на GTI

В екстериора на Volkswagen Up GTI са използвани типичните характеристики на моделите GTI. Той има двойни странични ивици както оригиналния GTI, червени лайсни в решетката тип пчелна пита, 18-цолови олекотени джанти и карирана тапицерия на седалките. Към всичко това са добавени и гланцирани черни елементи за каросерията, тонирани странични прозорци отзад, матово черен дифузьор отзад, хромирани тръби на ауспуха, малък преден и заден спойлер и боядисани в червено спирачни апарати.

Спортното окачване понижава Volkswagen Up GTI с 15 мм. Цветовата палитра на екстериора включва цветовете Pure White, Tornado Red, Dark Silver и Black Pearl. По желание покривът може да бъде черен. Стандартното оборудване включва мултимедийна система, климатик и интериорно осветление.