0

П роектите на българското ателие Vilner винаги са различни, няма два еднакви и същевременно винаги ще ги познаете. Всеки път, когато отворите вратата на автомобил, подписан от Атанас Вилнер, ще го разпознаете - дали по деликатно пришитите шевове на тавана или пък по дръзкия дизайн, винаги си личи класата на майсторите на Vilner. Поредното доказателство за магията на Vilner е преработката на интериора на британския всъдеход Land Rover Discovery, заради който дори английската кралица би пропуснала следобедния си чай, за да се повози.

Проектите на българското ателие Vilner винаги са различни, няма два еднакви и същевременно винаги ще ги познаете. Всеки път, когато отворите вратата на автомобил, подписан от Атанас Вилнер, ще го разпознаете - дали по деликатно пришитите шевове на тавана или пък по дръзкия дизайн, винаги си личи класата на майсторите на Vilner. Поредното доказателство за магията на Vilner е преработката на интериора на британския всъдеход Land Rover Discovery, заради който дори английската кралица би пропуснала следобедния си чай, за да се повози.

Нещо малко, но забележимо и различно

Историята на този SUV започва в един натоварен петък, когато Атанас Вилнер получава обаждане по телефона. Още в понеделник всъдеходът се позиционира до тапицерския тезгях, където огромната му сянка пада върху инструментите. Когато собственикът на това Discovery пристига в ателието, той идва без ясна концепция за проекта, но с конкретно желание: „Искам промяна, но не от онези, които после се чудиш дали ти харесват или не. Искам нещо малко, но забележимо и различно. Искам да си личи, че си я правил ти - доверявам ти се изцяло”. Последните думи отекват - все пак това е и причината всички клиенти на Атанас Вилнер да избират именно него пред останалите ателиета - доверяват му се. А доверието е всичко - не просто искаш различен автомобил, искаш идеята на Vilner върху твоя автомобил.

Перфорирана кожа с ромбовидна шарка

Още по време на срещата Атанас Вилнер подготвя проекта. Корите на вратите и панела на централната конзола ще са от естествена дървесина - амбойна, същият материал ще се използва и за волана. Таванът ще е съчетание от тъмна алкантара и шевове по дръжките, сенниците също ще са облечени с нея. Черната кожа на седалките ще бъде заменена с по-мека кафява, като се запази нейния изчистен вид отстрани, а по средата гърбът ще потъва в триизмерни възглавници, постигнати чрез ромбовидна шарка. И кожата там ще е перфорирана. Не след дълго проектът за преобразяването на този Land Rover Discovery е одобрен, следват няколко уточнения, един-два подписа и работата стартира.

Природата се слива с това, което я убива

Усилия кипят в продължение на седмици. Първата и най-важна работа е да се вземат мерки - всеки сантиметър от купето бива записан. Промяната започва от поставянето на дървени апликации на уречените места. Сега вече не е нужно да се доверяваш на авантюристичния дух на модела, за да се докоснеш до природата. Естествената дървесина така нежно приляга в автомобила, сякаш останалите компоненти са изградени около нея. Прокарваш един пръст по дължината на вратата отвътре и мигновено те спохожда усещането за вечност. И макар собственикът да не е избрал замяна на всички твърди повърхности с естествени материали, наличието на пластмаса не дразни. Шарките на дървото дотолкова те отнасят в мисли, че пластмасата не се забелязва. Един от редките случаи в които природата е едно с това, което я убива – явление присъщо само на Vilner. Следва внимателно подбиране на вида и нюанса на кожата. Мек цвят, но с тежък характер. Да носи усещане за лекота, но и чувство за сигурност. Перфектната кожа.

Дизайн на релефа, наподобяващ пчелна пита

Има обаче малък проблем – одобреният от клиента дизайн на релефа е с недостатъчно големи дупки на перфорацията, за да функционира отоплението на седалките. „Наложи се да променим първоначалния проект. Седях цяла нощ в ателието за да измисля вариант как мога да съчетая желанията на клиента с неговите нужди. На сутринта вече имахме нов дизайн на релефа, наподобяващ пчелна пита, с по-големи дупки на перфорираните места”, споделя Атанас Вилнер. А това е само една от многото черти на Vilner. Някак винаги успява да открие в проблема поле за творческа изява, като за него изразът „Не става” не е приемлив отговор. След месец вълнението на собственика не може да се опише с думи, то е прилив от емоции – тъкмо да позволи на триизмерните възглавници на седалката да обгърнат всяка гънка на тялото му и погледът му се отнася от шарките на естествената дървесина, а точно когато си помисли, че е разгадал нейната история, главата му поглежда нагоре. Едно докосване на тавана. Толкова му беше нужно да разбере, че се доверил на правилния човек.

Таванът и сенниците са облечени с алкантара

Преобразяването на този Land Rover Discovery by Vilner включва подмяна на пластмасовите панели от вътрешната страна на вратите със специално селектирано парче естествена амбойна. Воланът и части от централната конзола също са преобразени със същият материал. Шарката на дървото е избрана съобразно текстурата на кожата на седалките, така че хармонията в купето да се гарантира не само от удобството, но и от естетическо съчетание на материалите. Захабената черна кожа е подменена с първокласна такава, в цвят „Коняк”, а формата на релефа е специално създадена за проекта. Потъмнелият таван и плата на сенниците са подменени с алкантара, а дръжките са облечени в тъмна кожа и пришити с видими шевове - една от запазените марки на Vilner. „Ама това наистина ли е моят автомобил?”, изкача в съзнанието ти, а когато накрая осмислиш, че мечтата е вече реалност, не си сигурен на кого трябва да благодариш - на Вилнер, за безграничното му красиво въображение или на себе си, за това, че си се доверил именно на него.