0

С ветовните кинозвезди имат много пари. Те могат да си позволят всичко, дори и най-скъпите коли на света. Знаете ли какво е общото между Джак Никълсън, Том Круз, Анджелина Джоли, Холи Бери и Ума Търмън? Всички те имат в гаража си по един уникален и универсален автомобил, който използват най-често. Това е Range Rover - най-луксозният и престижен автомобил в своя клас.

Световните кинозвезди имат много пари. Те могат да си позволят всичко, дори и най-скъпите коли на света. Знаете ли какво е общото между Джак Никълсън, Том Круз, Анджелина Джоли, Холи Бери и Ума Търмън? Всички те имат в гаража си по един уникален и универсален автомобил, който използват най-често. Това е Range Rover - най-луксозният и престижен автомобил в своя клас.

Не случайно е наричан „Покорителят”, защото е на върха на автомобилната пирамида по съчетание от лукс, проходимост, динамика и комфорт. Този високопроходим автомобил е всепризнат символ за най-високо обществено положение и е най-доброто, което човек може да си купи с пари. Забележително е, че при проучване между видни бизнесмени, 95% от запитаните джентълмени от САЩ и Великобритания дават най-висока оценка на Range Rover в класа на луксозните всъдеходи, като далеч зад него са всички останали SUV.

Може ли някой да направи нещо още по-добро от Range Rover? Оказва се, че има такъв човек и той се намира в България. Казва се Атанас Вилнер и неговото ателие Vilner Garage се намира на улица „Ст. Л. Костов” №3 в София. В ателието на Vilner Garage най-луксозният британски всъдеход Range Rover Autobiography е преобразен фино, както ферментиралото бялото вино се преобразува в скъп коняк. И както конякът се дестилира в екзотично изглеждащи казани от специален тип, наречени алембик, така и ателието на Вилнер не е просто поредният гараж за претапициране.

В един слънчев ден на миналата 2020 година в ателието пристига специална пратка бяло вино, намираща се в скъпа и тъмна бутилка с етикет Autobiography. Екипът на Вилнер отстранява тапата от гърлото на бутилката и отпива от напитката - тежък сорт грозде, вероятно шардоне, хубава изработка с много приятен вкус.

„Искам нещо индивидуално, ексклузивно и запомнящо се. Искам моят Autobiography да бъде част от моята биография, а не от тази на Range Rover”, споделя собственикът на колата. „Обичам различните вкусове - онези, които галят небцето и те карат да се връщаш към тях при всеки свой избор”, допълва притежателят на луксозния Range Rover Autobiography, който обаче не се различава по нищо от колите на кино звездите.

Дестилационната къща на Атанас Вилнер е перфектното място за процеса. И макар финият коняк да достига своя пик след цели 70 години отлежаване, то за майсторите на Vilner Garage магията се случва по-експресно. Всяко изкуство обаче изисква определено време. Магията на добрия коняк се крие в неговата сглобка - блендирането.

Вилнер взима идея от оригиналните черти на дизайна в по-новите модели Autobiography и ги изсипва върху лист хартия, където с оригиналния подпис на ателието миксира сместа от вдъхновение и изкуство. Процесът по блендиране е сложен, изключително прецизен и не е за всеки. Нужен е експерт, който да познава всяка съставка, аромат и техника. Нужен е не само познавач, но и голям талант.

Интериорът на Range Rover Autobiography е луксозен, но явно може и още. Голямата централна конзола, въздуховодите на климатичната инсталация, панелите на вратите и тези на волана са обградени с кожени апликации със стилни щрихи. Към медения цвят на коняка са добавени тъмни парчета ароматна дървесина и крайният продукт наподобява шарка на зебра. Таблото запазва изцяло медения си цвят, а за запомнящ се вкус Атанас Вилнер оставя частица от бялото вино - контрастни бели шевове.

Трансформацията на кожените елементи е вълнение от триизмерни форми, които нежно обхващат гърба, бедрата, ръцете и тила на водача и пътниците. Като при първата глътка коняк, водачът ще получи усещането за блаженство и спокойствие. А когато собственикът се качи в автомобила си, вече няма да се чувства подтиснат под тъмният таван, а ще усеща свободата на цветната алкантара, която оптически увеличава пространството.

Идва ред и на дегустацията. „Не само клиентът беше повече от впечатлен - проектът надмина и нашите представи за съвършенство”, нескромно споделя Атанас Вилнер. Но както и при направата на фин коняк, тук няма място за скромност. „Никога не съм имал съмнения в избора си или Наско, но когато видях автомобила си, признавам, усъмних се в собствените си очи. Не съм си представял някога, че 50-годишна компания - лидер в луксозните интериори, ще бледнее пред таланта му”, споделя собственикът на уникалния всъдеход.

Наистина през миналата година марката Range Rover отпразнува своя 50-годишен юбилей. През половинвековната история британската премиум марка се утвърди като производител на най-луксозните всъдеходи. През тази година обаче Vilner Garage навършва 25 години от създаването си. За това време ателието стана най-доброто място за преобразяване на автомобили. Дори и на такива, като Range Rover Autobiography. Защото истинското изкуство не може да бъде изгубено, нито сбъркано, нито дублирано.