Пламен Узунов саботирал разследването по аферата с Бобоков (ОБЗОР)

Пламен Узунов саботирал разследването по аферата с Бобоков (ОБЗОР)

Пробвал да си счупи телефона

Президентският секретар по правните въпроси Пламен Узунов е направил опит да заличи информация по аферата с нерегламентираните му контакти с обвиняемия русенски бизнесмен Пламен Бобоков, която би навредила сериозно на шефа му.

Още преди седмица при обиските в дома на Узунов той е направил опит да скрие телефона си. Първо е казал, че апаратът, който предоставя, е единствен. След това казал, че втори телефон, който ползвал, е забравен в колата на НСО, която го вози. Той бил иззет все пак, а последваща експертиза показала, че телефонът е компрометиран и са правени опити да се заличава информация. От прокуратурата в сряда заявиха, че при изследването на един от телефоните е установено наличие на регистър с обаждания, списък с контакти, електронни писма от пощенска кутия, кратки текстови съобщения, изображения, видео- и аудиофайлове, документи и други потребителски данни. По време на изследването на телефона е било извършено и възстановяване на изтрити записи. При изследване на втория телефон, иззет с протокол за обиск от 19.06.2020 г. от лицето Пламен Узунов, е установено, че заключващият код не съвпада с предоставения такъв от ползвателя. В заключението на експертизата се сочи, че правилният код се състои от минимум четири символа, като поне един тях е буква. Изследван е и трети мобилен телефон, предаден с протокол за доброволно предаване. В хода на изследването са били извършени няколко опита с различни кабели и зарядни устройства с цел да бъде заредена батерията на телефона и той да бъде включен, като същите са били неуспешни. Огледът на устройството показва, че то е отваряно и са развивани винтовете в долната му част. Установено е още, че по него са извършвани манипулации и опити да бъдат сменени части. В хода на изследването вещото лице е отстранило причинената повреда на телефона и същият е приведен в активен режим. Установено е още, че устройството има код за заключване. Предоставеният на водещия разследването от ползвателя на телефона Пламен Узунов код, а именно: 0000, не съвпада с действителния. Заключението на експертната справка сочи, че правилният код се състои от шест цифри. Узунов е призован да се яви пред следовател при СО-СП с цел предоставяне на правилните отключващи кодове за ползваните от него мобилни телефони. Именно третият телефон е бил открит в кола от кортежа на президента и е донесен на по-късен етап от шофьор на Узунов, който го предоставя с протокол за доброволно предаване. Затова е извикан на разпит шефът на службата Красимир Станчев.

ВСС прие оставката на прокурора на Бобоков, Николов напуска системата с 20 заплати

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет гласува оставката на русенския прокурор Николай Николов, който нашумя покрай ареста на бизнесмена от дунавския град Пламен Бобоков.

Тогава в телефона на Бобоков бяха открити чатове между него и съветника по правни въпроси на президента Пламен Узунов. В един от тях бизнесменът лобира Николов, който е обвинител в Окръжната прокуратура в Русе, да бъде избран за неин шеф.

Самият Николов подаде в деня след скандала молба за освобождаване от  съдебната власт ден след като главният прокурор Иван Гешев разпореди цялостна проверка на дейността му за последните три години. Проверката трябваше да обхване всички възложени на Николов преписки и дела, участия в съдебни заседания, вероятни пропуски или нарушения, както и евентуалната му връзка с Бобоков и с негови фирми. Същевременно ВКП започна проверка и за това дали са извършени нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати от Николов.

Резултатите трябваше да са готови до 10 юли. Но оставката ги изпревари. Днешното решение на прокурорската колегия означава, че Николай Николов ще получи и обезщетение от 20 заплати за прослужено време. Той има над 30 години стаж в прокуратурата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.