Миниматурата в 4-ти клас и задачите, с които ще трябва да се справят хлапетата на двата изпита в края на май, станаха повод за притеснение у родители и учители. „Монитор“ прегледа примерните модели за националното външно оценяване (НВО) по български език и литература и математика, публикувани на сайта на просветното министерство.

От тях става ясно, че тестът по БЕЛ включва три части с различен брой задачи. Първата е диктовката на текст, съдържащ между 40 и 60 думи. За написването му децата ще имат на разположение около 10 минути, а след това за същото време ще трябва да се справят и с между 6 и 10 задачи с избираем отговор към същия текст. При оценяването на диктовката ще се следи за правописни, но не и за пунктуационни грешки.

Втората част от теста на миниматурата по БЕЛ се състои от текст и задачи за четене с разбиране към него – три с избираем отговор и шест със свободен. За да се справят с това, малчуганите ще имат на разположение 25 минути. В примерния модел на НВО на просветното министерство за задачите с кратък свободен отговор е заложено четвъртокласниците да посочат две причини защо биха прочели книгата, от която е текста. На разширените задачи с отворен отговор пък в рамките на 3-4 изречения трябва да обяснят какво ще пожелаят на свой любим роднина за рождения му ден. В третата част от матурата по БЕЛ за 15 минути в рамките на 3-5 изречения четвъртокласниците трябва да проявят творчество. Те ще трябва да се справят с една от следните задачи: да създадат текст по картинка и набор от посочени думи, кратък текст по картинки, да редактират текст, или пък да отговорят на даден въпрос.

На националното външно оценяване по математика децата ще имат 25 задачи. 18 от тях са с избираем отговор, като може да се наложи да избират цифра, която да поставят в празното квадратче, за да се получи правилно уравнение. Децата ще имат и 5 задачи с кратък свободен отговор (число). Например, те ще трябва да напишат колко е обиколката на равнобедрен триъгълник, ако знаят дължината на бедрото и основата му. Учениците имат и две задачи с разширен свободен отговор. За да се справят с първата, трябва да представят цялото ѝ решение. На втората задача със свободен отговор пък от едно условие трябва да справят с решението на три различни подточки.

Резултатите от миниматурата се изразяват в брой точки, без да се приравняват в оценка, и се вписват в удостоверението за завършен начален етап основно образование. Те могат да се вземат предвид само за четвъртокласниците, които искат да кандидатстват в профилирана гимназия с профил „Математически" или „Природни науки".

Примерен модел на националното външно оценяване по български език и литература

Примерен модел на националното външно оценяване по математика

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Иззеха 5 т храни с изтекъл срок на годност

Близо пет тона хранителни продукти без етикети или с изтекъл срок на годност са били задържани от полицията в Сливен след сигнал на граждани за съмнителни разтоварни дейности в пригодено за склад помещение в квартал „Даме Груев“.

60% нямат санитарно-охранителна зона

Почти всяко второ водовземане е без разрешително

60% нямат санитарно-охранителна зона

40% от водовземните съоръжения към ВиК дружествата работят без разрешително. Това обяви екоминистърът Емил Димитров след правителственото заседание в четвъртък. „Водовземните съоръжения на ВиК операторите за питейно-битовите води са 7400 броя. 40% от тях се използват без издадено разрешително и ние трябва да ги затворим. 60% пък нямат определени санитарно-охранителни зони“, каза Димитров. 

Сачева: Не може хората сами да решават да излязат в карантина

По време на карантина хората могат да взимат болничен. Въпросът е това да не се прави самоцелно и да не се притискат личните лекари да правят нещо, от което нямат нужда. Въпросът с болничния по време на карантина е решен в Кодекса за социално осигуряване. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, предаде БГНЕС.