Вижте за какви схеми разследват болницата във Велинград

Вижте за какви схеми разследват болницата във Велинград

Полицията и прокуратурата влязоха в общинската болница във Велинград и започнаха проверка срещу управителя д-р Жеко Чешмеджиев за източване на НЗОК чрез фалшиви сертификати. Образувано е досъдебно производство. По информация на журналиста Тина Ивайлова става въпрос за злоупотреби в особено големи размери. Нещо повече. След журналистическото разследване на Нова телевизия започна и проверка за това как можеш да си купиш болничен и как се настаняват фиктивни пациенти?

От няколко седмици Икономическа полиция в Пазарджик проверява лечебното заведение, а в медиите тече скандал затова как управителят д-р Жеко Чешмеджиев е в схема за източване на пари от НЗОК

Документите, които Нова показа във видеото, са удостоверения и сертификати за завършени курсове за професионална квалификация на д-р Жеко Чешмеджиев - управител на общинската велинградска болница и на още двама лекари - д-р Мустафа Фарук и д-р Иванка Русева.

Д-р Чешмеджиев има удостоверение от пловдивския Медицински университет за завършен курс по „Остеоденситометрия“ в катедрата по „Образна диагностика“. Истинско ли е ?

„Оказа се, че удостоверение или сертификат по тази тема в катедрата по образна диагностика на това лице не се откри. Няма налична документация, която да удостовери, че лицето е участвало в такъв курс или индивидуално обучение към онзи момент. Нито в катедрата по „Образна диагностика“, нито в отдела за „Следдипломно обучение”. Такъв курс е бил проведен през май месец 2017 година в катедрата по „Образна диагностика”, но участниците са други”, обясни професор д-р Мариана Мурджева, ректор на МУ в Пловдив.

Прави впечатление, че удостоверението е на бланка, която иначе от университета използват за сертификат.

От документите става ясно също, че доктор Чешмеджиев, който по образование е ортопед, през 2009 г. е завършил професионален курс по „Ортопедия и травматология” и е придобил правоспособност по „Сухожилни пластики и мускулни транспозиции и хирургия на ръката” в МУ в София. Три години по-късно отново в същия университет е получил квалификация по „Артроскопия“.

От Медицинския университет в София не смятат така обаче. В отговора на ректора на университета ясно е посочено, че д-р Чешмеджиев е преминал индивидуални обучения за повишаване на квалификацията, но годините и датите са други, както и самите специалности. Още повече, че свидетелството от 2009 г. е под номер, на който отговаря друг човек. Освен това от ръководството на университета изрично подчертават, че „проведените обучения не дават професионална квалификация за високоспециализирана дейност в медицината“.

От отговора на ректора на МУ в София се разбира още, че сертификати не са издавани и на двамата лекари –д-р Фарук и д-р Русева.

Според разследващите, тези удостоверения трябва да послужат за различни клинични пътеки за източване на НЗОК.

„Значи моите удостоверения, аз съм бил на много курсове. По специалност съм ортопед. Бил съм в Горна баня, при професор Милев съм изкарвал, при д-р Мазнеков още навремето. Бил съм в Пловдив при професор Ставрев, имам много документи и най-различни курсове“, обяснява д-р Жеко Чешмеджиев, управител на МБАЛ-Велинград.

Всъщност до разплитане на това дали са истински, или не документите, се стига след като д-р Осман Фарук, който след 8-годишна работа като педиатър в общинската болница решава да напусне. Кандидатства за работа в друга болница и така разбира, че има удостоверение за след дипломна квалификация по „Неонаталогия”. Според МУ в София документът също не е издаван при тях.

Оказа се, че освен чрез фалшиви удостоверения и сертификати във велинградската болница имат и други начини за усвояване на пари от НЗОК. В лечебното заведение има добре отработена схема за издаване на фалшиви болнични и настаняване на фиктивни пациенти.

Става лесно, бързо и евтино. Цената на болничен за 1 месец е 50 лева. Схемата работи безотказно и екипът на Нова телевизия я пробва не с едно, а с две подставени лица. В рамките на три дни те купуват два болнични листа, а едното подставено лице дори е настанено в болницата за лечение, само че на хартия. По документи човекът на Нова не само, че е прегледан, но и са му взети кръвни изследвания от началничката на лабораторията, която замества управителя на болницата д-р Жеко Чешмеджиев, който е в отпуск. И така този фиктивен пациент, в случая подставено лице, когато бъде изписан от болницата, ще бъде отново за сметка на Здравната каса. Д-р Оман Мустафа, от който два пъти е купен болничен, е задържан с белязани пари.

Цялото разследване може да гледате ТУК

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.