0

М или деца, играчките, с които по традиция украсяваме коледната елха, имат поучителна и любопитна история.

Мили деца, играчките, с които по традиция украсяваме коледната елха, имат поучителна и любопитна история.

Една притча разказва за тъжният Дядо Коледа, който в навечерието на Рождество почукал на прага на младо семейство и от сърце помолил родителите да чуят, помнят и разкажат легендата за играчките на своите деца. За да знаят, че те са символ на добрина, любов и благодарност.

Чистият зелен цвят на празничната елха, която остава вечнозелена, изобразява огромната надежда на човечеството. А острият й връх, насочен към небето, символизира посоката на човешката мисъл – нагоре към висините.

Дядо Коледа бръкнал в торбата с подаръци, извадил красива звезда и я окачил на елхата с думите: "Нека децата знаят, че звездата е небесния знак на обещаното отдавна... Бог обеща да дари света със Спасител, а звездата бе знак, че обещанието е изпълнено."

После Добрият старец извадил свещ и рекъл: „Свещта ни напомня, че

Христос е светлината на света

и когато виждаме запалената свещ си спомняме за този, който измества тъмнината.“

Венецът символизира вечната природа на любовта. Истинската любов е безкрайна, тя винаги е жива. Любовта е един непрекъсващ кръг на привързаност.

Тази бодлива зеленика символизира безсмъртието, короната от тръни на нашия Спасител, а червените плодове – кръвта, пролята от него.

После закачил на елхата мъничък подарък-играчка и рекъл:

Бог така възлюби света, че му даде своя единствен Син

а ние сме благодарни за неговия несравним дар. Мъдреците се поклониха пред святото дете и го дариха със злато, тамян и смирна. Нека поднасяме подаръци в духа на мъдреците."

Добрият старец извадил от торбата си едно захарно бастунче и заръчал: „Знайте, че захарното бастунче символизира гегата на овчаря. Тя му помага да връща заблудилите се овце в стадото. То означава, че сме закрила за братята си.“

Ангелите са вестители на добрата вест за раждането на Спасителя. Техните песни славят името Му и призовават за мир и любов между хората на земята.

Добрия старец чул топъл звук и измъкнал от торбата си камбанка: „Учете децата, че загубените овце биват намирани със звука на камбаната. Тя трябва да върне хората в прегръдките на вярата.“

ПОУКА

През годините, всички ние добавяме нови и нови играчки на коледните си елхи – за да бъдат те красиви и блестящи и да сплотяват семействата на този светъл празник.

Къде се поставят иконите у дома

Ето няколко съвета как да поставите иконите на правилно място според каноните:

Икона в коридора

В коридора закачете иконата срещу входната врата, защото благославя тези, които влизат и тези, които излизат от дома.

Иконата се поставя на източната стена

Свещеникът ще ви каже, че иконата трябва да се постави на източната стена, за да се спази правилото на църквата. Олтарът, т.е. свещената част в църквата, е разположен на изток (това е частта, където влизат само свещениците) и докато трае службата, вярващите са обърнати към олтара, т.е. на изток.

Изтокът в християнството символизира Христовото Възкресение. Също така добре би било пред иконата да имате кандило, което представлява един вид почит към светеца-покровител на дома.

Къде да поставим иконата в детската стая?

В този случай не е важно на коя стена се намира иконата, защото децата са чисти и безгрешни като ангелите. Целта на иконата в детската стая е ангелът-покровител и светецът на вашия дом денонощно да бдят над малкото съкровище.

Под възглавницата

Много хора, които имат проблемен сън, кошмари, страдат от циклите на луната, затова поставят икона на своя светец-покровител под възглавницата, докато спят. Църквата не отрича това.

На бюрото

Зависи кой влиза в стаята и дали искате колегите ви да знаят за иконата. Но някои хора поставят икона на бюрото, за да им помага и ги защитава, както и да им донесе успех в това, което работят.