Вижте с колко поскъпва домашната лютеница

Вижте с колко поскъпва домашната лютеница

Минимум с 30% по-скъпо ще излезе приготвянето на домашна лютеница тази есен. По-високата цена е микс от фактори като скок на тока и основните зеленчукови суровини - пипер, домати, моркови и патладжани. Цената на олиото също литна с около 50%, а то е задължителна съставка в лютеницата. Най-важният зеленчук, който участва в нея - пиперът, е поскъпнал на годишна база с 30,8%, отчита статистиката.

В началото на септември миналата година средната му цена за килограм е била 1,30 лв., а в началото на този септември се предлага за 1,70 лв. От Държавната комисия по стокови борси и тържища изчисляват, че към днешна дата, средно за страната, червеният пипер струва 1,90 лв. Репортерска проверка установи, че на  борсата край Първенец цените са малко по-приемливи от средните на национално ниво. Килото на червените чушки /капия/ върви 1,50 лв.-1,60 лв., домати - 1,20 лв.-2,10 лв. Изменението на годишна база на доматите е 21,2% -  съответно 1,18 лв. и 1,43 от реколта 2020 и 2021 г. 

Моркови, лук и патладжан пък са с цени 0,80-1,00 лв. При тях увеличението е между 30 и 40%. В търговската мрежа обаче надценките на всички зеленчуци са различни, като могат да стигнат и 100%.

 По последни данни на Министерство на земеделието при доматите полско производство и при пипера се наблюдава спад на продукцията спрямо миналата година в границите 2,2-4,3%. Заради падналата в края на август градушка в Пловдивска област, очаква се производството на български пипер и полски домати да се свие още повече. Окончателни данни ще има, след като се обследват всички засегнати от градушката насаждения. При проверката в края на миналата седмица се отчита, че най-много засегнати площи има при оризищата - 1 683 ха, зеленчуците, плюс дини, пъпеши и ягоди - 504 ха, тютюн, слънчоглед и др. - 97 ха, и трайни насаждения, включително и лозя - 72 ха.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.